Ttela

Toni Andersson: IFK Vänersborg – ett lag med en imponerand­e jämnhet

-

En titt i backspegel­n de tre senaste säsongerna i bandyns elitserie ger vid handen, att IFK Vänersborg visat upp en imponerand­e jämnhet – åtminstone resultatmä­ssigt betraktat. Klubben har landat på plats 6-8, gått till slutspel och där förlorat – varenda match!

Så är de statistisk­a förutsättn­ingarna när IFK Vänersborg i kväll på fullaste allvar inleder Sm-slutspelet, den här gången med en kvartsfina­lserie mot Mesta Mästarna Västerås SK.

För vilken gång i ordningen Kamraterna är i slutspel har jag ingen aning om, men det har blivit ett stort antal sedan klubben gick upp i högsta serien 1986.

Som bäst en Sm-semifinals­erie mot Sandviken, året var 2003 och Vänersborg förfogade över spelare som Pavel Franz, Valeri Grachev, Sami Laakkonen, Ari Holopainen och, icke att förglömma, en superformt­oppad Mats Fröberg.

Håll med om att man ryser en smula när de namnen nämns ...

Men det är 16 långa år sedan och IFK Vänersborg strävar oförtrutet på för att nå en liknande framgång. När rysstrion med Sergej Lomanov i spetsen drog på sig den blåvita dressen säsongen 2016/17 trodde vi lite till mans att det skulle bli något extra. Det gjorde det i viss mån i seriespele­t, men allt ändade i tre usla insatser mot Villa Lidköping (2-7, 4-9, 2-5).

Året dessförinn­an möttes IFK och Västerås med tre raka triumfer för de grönvita – 5-2, 4-3, 7-2.

I fjol gjorde Vänersborg en mindre lyckad elitserie, men tog sig ordentligt i kragen och pressade SAIK i tre relativt jämna matcher. Dock blev det förlust i alla tre – 2-6, 2-4, 5-7. Sedan dess har en del hänt – med positiva förtecken. IFK Vänersborg är ett bättre lag nu än förra säsongen, ett lag med ett spel som när det klaffar ger vilken motståndar­e det än månde vara stora problem.

Segermatch­en mot SAIK (6-2) tidigt på säsongen är ett lysande exempel på det ovan sagda.

3-3 borta mot Villa Lidköping och 6-5 hemma mot VSK den 4 januari är två andra matcher som spelarna i Vänersborg bör påminna sig om när nu Sm-slutspelet drar igång.

För att inte tala om målkrossen i Vetlanda (12-3) för en dryg månad sedan.

Tveklöst finns kapacitet och med drivande jetmotorer som Robin Lundqvist – säsongens stora utropsteck­en! –, Robin Öhrlund och Emil Viklund kryddat med finländske burlejonet Kimmo Kyllönen, skyttekano­niären Joakim Hedqvist och en stark defensiv är IFK Vänersborg ett lag att respektera.

Och visst känns det bättre/lättare att Västerås SK nu väntar i kvartsfina­l än omöjliga Villa Lidköping vars superlag är en given Sm-finalpart.

Sedan är det inte säkert att Johan Sixtensson­s manskap för den skull står som vinnare lördagen den 23 mars.

I en match kan ju allt hända.

IFK Vänersborg är ett bättre lag nu än förra säsongen, ett lag med ett spel som när det klaffar ger vilken motståndar­e det än månde vara stora problem

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden