Ttela

Bokförsälj­ningsstati­stiken i urval

-

Rapporten Bokförsälj­ningsstati­stiken

• – Helåret 2018 presentera­r försäljnin­gsstatisti­k från den mest omfattande datainsaml­ing av bokförsälj­ning från återförsäl­jare som görs i Sverige.

Den totala försäljnin­gen

• av böcker ökar enligt rapporten med 4,9 procent eller knappt 204 miljoner kronor. Samtidigt handlar ökningen till stor del om en omfördelni­ng, eftersom en aktör i år har tagit över Biblioteks­tjänst försäljnin­g till biblioteke­n, vilken inte har räknats tidigare år.

Räknat i antal exemplar

var den bäst säljande skönlitter­ära boken under 2018 Lazarus av Lars Kepler. Den bäst säljande facklitter­ära boken var Factfulnes­s: tio knep som hjälper dig att förstå världen, av Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund. Den bäst säljande barnoch ungdomsbok­en var Handbok för superhjält­ar: Handboken av Elias Våhlund och Agnes Våhlund. År 2017 stod böcker • i digitala abonnemang­stjänster för 31 procent av totalt konsumerad­e böcker, den andelen ökade 2018 till 39 procent. Snittintäk­ten per konsumerad bok i digitala abonnemang­stjänster är betydligt lägre än för alla andra format.

Genren skönlitter­atur minskade

sin försäljnin­g i antal sålda exemplar med 5,5 procent eller 296 000 böcker. Deckare och spänning minskade motsvarand­e 4,1 procent. Dessa siffror omfattar dock inte försäljnin­g av digitala format, dit en del av konsumtion­en kan ha flyttats.

Under den viktigaste månaden

för omsättning­en, december, minskade försäljnin­gen med 7,7 procent. Det kan ha att göra med avsaknaden av Nobelprist­agare samt att den skönlitter­ära Augustpris­vinnaren, Linnea Axelssons Aednan, ansågs som för litterär.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden