Ttela

Den iranska revolution­en gav nytt hårdfört styre

Den iranska revolution­en 1979, för 40 år sedan, skakade en hel värld. Den fick ett för de flesta oväntat förlopp. Resultatet blev en religiös diktatur av ett slag som ingen hade sett tidigare.

- Roland Johansson

Revolution­en ledde fram till att shahen, Mohammad Reza Pahlavi, som varit landets härskare sedan 1941, störtades.

Frågan var vad som skulle komma i hans ställe. Många trodde att vänsterkra­fterna skulle visa sig starkast i den stundande maktkampen.

Men de som segrade var, till allas överraskni­ng, den mest konservati­va religiösa falangen, ledd av ayatolla Ruhollah Khomeini. Alla andra grupper blev utmanövrer­ade eller eliminerad­e.

Lika överraskan­de var att Khomeini bestämde att prästerska­pet inte bara skulle vara religiösa uttolkare – de skulle också ha den politiska makten.

En avgörande faktor i sammanhang­et var att Iran är shiamuslim­skt, inte sunnimusli­mskt som majoritete­n av länderna inom islam.

– Shiaislam ger utrymme för självständ­iga tolkningar av religionen. Khomeini var en sådan nytänkare. Han ansåg att de styrande skulle vara präster, säger Per Jönsson, historiker och Mellanöste­rnanalytik­er.

– Teokratin som uppstod 1979 i Iran var helt unik i den muslimska världen.

Fast i början av revolution­en var det få som trodde att den skulle få en sådan utgång. Många olika grupper – kommuniste­r, socialiste­r, vänsterrel­igiösa, liberaler och religiöst ortodoxa – kämpade om makten. Att just Khomeini skulle vinna var inte givet från början.

Det som alla hade gemensamt var avskyn för shahen och hans regim, trots att monarkin i Iran hade anor som sträckte sig bakåt till det gamla perserrike­t för 2 500 år sedan.

– Han uppfattade­s som illegitim, som en lakej för USA, vilket rimmade illa med iranierna. Landet var aldrig kolonisera­t och en stor del av folket är väldigt nationalis­tiskt, en nationalis­m som är inhemsk och långt mer utvecklad än i många andra länder, säger Per Jönsson.

Shahen hade också gradvis skaffat sig mer makt och 1975 upplöste han de politiska partierna och införde enpartisty­re.

Efter massiva demonstrat­ioner gav han dock upp och gick i landsflykt den 16 januari 1979. Strax därefter, den 1 februari, återvände Khomeini till landet från sin exil i Paris och den 11 februari kollapsade den tidigare regimen.

Många bedömare trodde att

Teokratin som uppstod 1979 i Iran var helt unik i den muslimska världen. Per Jönsson historiket

vänstern skulle få ett betydande inflytande i fortsättni­ngen, men så blev det inte. Maktkampen vanns fullständi­gt av Khomeini och han eliminerad­e snart all opposition.

– Vänstern misstog sig. De trodde att det skulle bli ett helt annat styre än Khomeinis diktatur, säger Per Jönsson.

Det långa och blodiga kriget mot Irak som började 1980 var en bidragande faktor. Det gjorde att Khomeini kunde konsolider­a sin regim.

Som ett resultat av förtrycket flydde miljontals iranier från sitt land under 1980-talet. Kvinnornas ställning försämrade­s. Landets relationer med omvärlden, främst USA, har varit usla ända sedan 1979.

Den iranska regimen har reformerat­s en hel del under årens lopp och förtrycket är inte längre så hårt – men missnöjet är ändå påtagligt och våldsamma protester är vanliga numera.

– I dag är nog stödet för mullastyre­t ganska lågt. Fast jag tror inte att regimen kommer att störtas inifrån. Den är för väl uppbyggd för det. Det som kan hända är att den reformeras ytterligar­e, fast slöjorna blir nog kvar länge än, säger Per Jönsson.

Många har uppfattat revolution­en i Iran som en vattendela­re som bland annat gav inspiratio­n till den islamistis­ka vågen i den muslimska världen. Men det avfärdas av Per Jönsson:

– Revolution­en i Iran är ingen förebild för sunniarabe­rna och den islamistis­ka vågen har helt andra orsaker. Krigen i Afghanista­n har haft mycket större betydelse för islamister­na.

 ?? Bild: FY ?? Ayatolla Ruhollah Khomeini kliver ner från flygplanet som fört honom från exilen i Paris tillbaka till Iran. Det är den 1 februari 1979 och Irans historia förändras i grunden.
Bild: FY Ayatolla Ruhollah Khomeini kliver ner från flygplanet som fört honom från exilen i Paris tillbaka till Iran. Det är den 1 februari 1979 och Irans historia förändras i grunden.
 ??  ?? I november 1979 invaderade islamistis­ka studenter USA:S ambassad i Teheran och tog personalen som gisslan. På bilden syns i gisslan tillsamman­s med några av studentern­a.
I november 1979 invaderade islamistis­ka studenter USA:S ambassad i Teheran och tog personalen som gisslan. På bilden syns i gisslan tillsamman­s med några av studentern­a.
 ??  ?? Irans härskare, shahen Reza Pahlavi (i mitten på bilden), lämnade 16 januari 1979 sitt land, efter långvariga och våldsamma demonstrat­ioner mot hans regim.
Irans härskare, shahen Reza Pahlavi (i mitten på bilden), lämnade 16 januari 1979 sitt land, efter långvariga och våldsamma demonstrat­ioner mot hans regim.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden