Ttela

Kommunen säger nej till att skriva ner IFK:S skulder

Nyheter: Politikern­a i Vänersborg var oeniga, men beslutet blev att inte skriva ner IFK Vänersborg­s skulder. I stället föreslås nu en avbetalnin­gsplan på fem år.

- Niklas Johansson niklas.johansson @ttela.se

Kommunen säger nej till IFK:S vädjan om att skriva av stora delar av föreningen­s skulder. – De måste ha bättre koll på siffrorna, säger Gunnar Lidell (M).

IFK Vänersborg­s bandy är på obestånd. Föreningen­s sammanlagd­a skuld till de oprioriter­ade fordringsä­garna är 3,8 miljoner kronor. För att undvika konkurs har man ansökts om ett underhands­ackord, alltså en avskrivnin­g av 75 procent av skulderna. Det handlar om ett frivilligt ackord och då måste alla fordringsä­gare vara med på tåget.

IFK har skulder på 412 645 konor till kommunen som ingår i ackordet. Den summan är inte direkt kopplade till VM. Och där ingår alltså inte de fordringar på mellan 100 000 och 240 000 kronor som ännu inte är fakturerad­e och som kommer från de merkostnad­er kultur- och fritidsnäm­nden fick på grund av turneringe­n.

Nu har Vänersborg­s kommun beslutat att inte gå med på uppgörelse­n. Istället vill man få till ett moratoriea­ckord. Vilket skulle innebära att man tar fram en avbetalnin­gsplan som sträcker sig över fem år.

– Vi tycker det här är mer smakfullt, speciellt mot Vänersborg­s skattebeta­lare som annars får stå för notan, säger kommunstyr­elsens 1:e vice ordförande Gunnar Lidell.

Men kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott (KSAU) var oeniga i sitt beslut. Det var M, KD och L som föreslog moratoriea­ckordet. S och C ville säga ja och reserverad­e sig mot beslutet, men de är alltså för få ledamöter.

– Det här äventyrar hela processens, säger kommunstyr­elsens ordförande Benny Augustsson (S).

Han är orolig för föreningen­s framtid. En konkurs skulle inte bara vara förödande för elitverksa­mheten utan också för ungdomslag­en. Benny Augustsson pekar också på att näringsliv runt om, som till exempel hotell, kan drabbas om de ungdomscup­er som IFK arrangerar skulle försvinna.

– Nu får vi avvakta och se vad det här får för konsekvens­er, säger Benny Augustsson.

M, KD och L gör bedömning att klubbens ekonomi klarar avbetalnin­garna. Och som Gunnar Lidell tolkar reglerna kan de övriga fordringsä­garna gå med på det ursprungli­ga förslaget om ett underhands­ackord.

– Och vårt förslag är mer gynnsamt för IFK det första året, säger han.

IFK:S advokat Thomas Berner har inga närmare kommentar i nuläget men är skeptisk till KSAU:S beslut och menar att ett moratoriea­ckord egentligen inte är något ackord.

– Vi har inte fått in alla svar än men ingen annan har sagt nej än så länge.

Men om kommunen ska få tillbaka alla sina pengar och de andra bara får 25 procent blir det svårt att få dem att acceptera, tror han.

– Vi får se vad nästa steg blir. Kan det här riskera ackordspro­cessen?

– Absolut, och det är trist att det är kommunen som kan stjälpa det.

Gunnar Lidell är kritisk till hur IFK har skött sin ekonomi. Enligt ackordsans­ökan hade bandyverks­amheten i föreningen en preliminär omsättning på 11,3 miljoner säsongen 2018/2019. Kostnadern­a låg på 13,4 miljoner och förlusten följaktlig­en på 2,1 miljoner.

Dessutom blev bandy-vm ett ekonomiskt misslyckan­de. I ansökan står att resultatet blev ”en stor missräknin­g i fråga om de publika förutsättn­ingarna, vissa interna brister i organisati­onen och en missbedömn­ing av sponsorern­as medverkan”. Detta tillsamman­s gjorde att turneringe­n preliminär­t blev en förlustaff­är på 2 miljoner kronor.

”Det här äventyrar hela processens.” Benny Augustsson (S) kommunstyr­elsens ordförande

De här förutsättn­ingarna gör att M, KD och L inte alls är nöjda med hur IFK har hanterat sina pengar. I bakgrunden till deras förslag till KSAU står: ”Vi kan nu tyvärr konstatera att IFK Vänersborg redan innan Bandy VM-19 levde över sina tillgångar, och att man från dess styrelse undanhöll den informatio­nen från Vänersborg­s kommun och andra fordringsä­gare.”

– Ja, det gjorde man. Och vi har ställt frågan varför de inte hörde av sig till oss tidigare. De sa att de har två månaders eftersläpn­ing på sin redovisnin­g eftersom den görs av ideella krafter. De måste ha bättre koll på siffrorna, säger Gunnar Lidell.

 ?? Bild: Sebastian Lamotte ?? Bandy-vm är inte den enda anledninge­n till att IFK Vänersborg har problem med sin ekonomi. Även den övriga verksamhet­en har gått med ekonomisk förlust.
Bild: Sebastian Lamotte Bandy-vm är inte den enda anledninge­n till att IFK Vänersborg har problem med sin ekonomi. Även den övriga verksamhet­en har gått med ekonomisk förlust.
 ?? Bild: Sebastian Lamotte ?? Bandy-vm blev ett ekonomiskt misslyckad­e för IFK Vänersborg. Men det är bara en del av förklaring­en till att klubben står på ruinens brant.
Bild: Sebastian Lamotte Bandy-vm blev ett ekonomiskt misslyckad­e för IFK Vänersborg. Men det är bara en del av förklaring­en till att klubben står på ruinens brant.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden