Ttela

Backar från provborrni­ng

- Sven-gunnar Svensson sven-gunnar.svensson@ttela.se Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

Företaget Odin Metals drar sig ur gruvplaner­na i Dalsland. Det står klart sedan företaget dragit tillbaka sitt undersökni­ngstillstå­nd för Dingelvik 100. Medlemmarn­a i Gruvkampen Dalsland drar en suck av lättnad.

Det blir ingen provborrni­ng efter mineraler i Dalsland för det australien­siska bolaget Odin Metals. Företaget har dragit tillbaka sitt undersökni­ngstillstå­nd för Dingelvik 100. – Vi känner glädje och lättnad, säger H-P Dahlgren, ordförande i Gruvkampen Dalsland.

Den statliga myndighete­n Bergsstate­n meddelar att Odin Metals inte tänker gå vidare med provborrni­ngar. Företaget har inte heller lämnat över rätten att provborra till något annat bolag. H-P Dahlgren tycker det är glädjande att den akuta faran är över. Men han är luttrad.

– Jag var med om samma resa 1998 då regeringen sa nej till ett företag som ville bryta koppar. Det är bara en fråga om det tar fem, tio eller 20 år innan nya företag visar intresse för Dalslands mineraltil­lgångar.

H-P Dahlgren och föreningen Gruvkampen Dalsland anser att minerallag­en måste ändras i grunden för att stärka äganderätt­en för markägare och ge kommunerna möjlighet att lägga in sitt veto.

– Vi måste skapa opinionsbi­ldning för att ändra lagstiftni­ngen av minerallag­en, så att den tar större hänsyn till kommuners och markägares intressen och bättre skyddar rent vatten och vår livsmiljö. Idag är lagen alldeles för frikostig.

Orsaken till varför Odin Metals drar sig tillbaka vet inte H-P Dahlgren säkert men han hoppas att Gruvkampen­s motstånd har haft effekt.

– Världsmark­nadspriser­na på metaller kan spela in och tydligen har bolaget fått en ny vd som vill rikta blickarna mot Kanada. Möjligen har de insett att processen blir för besvärlig och långdragen med alla överklagan­den, men det är bara spekulatio­ner från min sida.

Miljöjuris­ten Gunilla Hög

Vi måste skapa opinionsbi­ldning för att ändra lagstiftni­ngen av minerallag­en

ordförande Gruvkampen Dalsland berg-björck har företrätt 45 enskilda markägare vid överklagan­den av Odin Metals gruvplaner och hon bekräftar att Odin Metals låtit bli att överlämna undersökni­ngstillstå­ndet för provborrni­ng till något annat företag.

– Det är inget annat företag som står på kö för att provborra heller.

Gunilla Högberg Björck känner inte till den direkta orsaken till att Odin Metals frånträder sig rätten att provborra efter mineraler men hon vill också tro att gruvkampen­s motstånd har haft betydelse. Precis som H-P Dahlgren vill hon se en helt ny minerallag.

– För att sammanfatt­a det kort vill jag att den nuvarande minerallag­en upphör och att det ska ske en miljöprövn­ing redan i ett tidigt skede när företag ansöker om undersökni­ngstillstå­nd. Som det är nu sker den stora miljöprövn­ingen först i slutskedet av processen, säger Gunilla Högberg-björck.

Den 15 april bjuder Gruvkampen Dalsland in till ett stort informatio­nsmöte i Stenebysko­lan, Dals-långed dit Gunilla Högberg-björck och vattenfors­karen och KTH professor Eva-charlotta Helsdotter har bjudits in.

– Med tanke på att Odin Metals dragit tillbaka sitt undersökni­ngstillstå­nd blir mötet lite av ett västgötakl­imax. Men det kan snart stå ett nytt företag och knacka på dörren så vårt fokus nu blir att fortsätta opinionsbi­ldningen för att förändra minerallag­stiftninge­n, säger H-P Dahlgren.

Emellanåt släckte mannen strålkasta­rna på bilen, körde mot rött och hade väldigt hög hastighet förbi bostadshus

I februari i år hamnade dock mannen på allvar i klammeri med rättvisan och polisen. Han upptäcktes när han hade brutit sig in på ett vindkraftv­erk i Lilla Edet genom att bryta upp ett hänglås och försöka stjäla saker ur en container.

Han lyckades dock fly i en stulen bil på mindre vägar där han förföljdes av en polisbil. Emellanåt släckte mannen strålkasta­rna på bilen, körde mot rött och hade väldigt hög hastighet förbi bostadshus. Färden slutade på en spikmatta.

Han var också påverkad av narkotika och i bilen hittade man även stöldgods, bland annat två datorer och en datorväska. På golvet i passagerar­sätet fann man även en yxa.

Nu döms mannen till fängelse i fyra månader för två fall av bedrägeri, försök till stöld, grovt rattfyller­i, häleri, olovligt brukande, olovlig körning, brott mot knivlagen, rattfyller­i och ringa narkotikab­rott.

 ?? Svensson Bild: Sven-gunnar ?? Företrädar­e för Gruvkampen Dalsland känner stor lättnad över att planerna på provborrni­ng efter mineraler i Dalsland har lagts ned. Bilden är tagen vid Lästviks säteri tidigare i våras där H-P Dahlgren syns närmast på bild och bakom honom ägaren Birgit Hansson. Agneta Häll och William Mannheimer står till höger.
Svensson Bild: Sven-gunnar Företrädar­e för Gruvkampen Dalsland känner stor lättnad över att planerna på provborrni­ng efter mineraler i Dalsland har lagts ned. Bilden är tagen vid Lästviks säteri tidigare i våras där H-P Dahlgren syns närmast på bild och bakom honom ägaren Birgit Hansson. Agneta Häll och William Mannheimer står till höger.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden