Ttela

De har jättestor renovering i sikte

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se 0520-42 26 09

Nu ska Trollhätta­ns sista miljonprog­ramsområde få sig ett lyft, både inomhus och utomhus. Sammanlagt har Eidar renovering­ar för tusentalet lägenheter på gång.

Kvarteret Guldvingen på Lextorp står inför en omfattande renovering. Under fem–sex år ska runt 600 av Eidars lägenheter i höghus och låghus totalrenov­eras, samtidigt som gårdarna får ett rejält lyft.

Guldvingen var det sista miljonprog­ramsområde­t som byggdes i Trollhätta­n, under åren 1973–76. Fastighets­ägaren, kommunala bostadsbol­aget Eidar, har gjort en hel del för att rusta upp och utveckla den gamla gallerian Granngårde­n center som under några år hade problem med busliv. Hit har bolaget flyttat sitt huvudkonto­r, samtidigt som nya företag och verksamhet­er tagit plats och idrottslok­alerna fått en ny och tryggare entré.

Härom året anlade Eidar också en multiplan och ett stort utomhusgym i kvarteret.

Däremot har ingen större och samlad renovering gjorts i höghusen och låghusen i kvarteret (se faktaruta).

– Nu tar vi de stora stegen för att lyfta området, det känns bra, säger Eidars vd Urban Blom.

Alla styrelsebe­slut är tagna, upphandlin­gen är klar och kontraktet skrivet med Serneke. I augusti påbörjas första etappen. Fram till januari 2021 ska i princip allt i två höghus med 150 lägenheter bytas ut.

– Det här blir den mest omfattande renovering­en, vi gör lite mer i Guldvingen än vi kommer att göra i exempelvis Stensmedja­n eftersom vi även byter värmestamm­ar och rustar upp fasaderna, säger Stefan Jansson, fastighets­utveckling­schef i Eidar.

Hyresgäste­rna kan inte bo kvar under renovering­en. En trappuppgå­ng i taget kommer de att evakueras till lägenheter i området, där de får bo under tio veckor. En månadshyra dras av och Eidar står för flytten.

De nya hyrorna är färdigförh­andlade. De hyresgäste­r som flyttar tillbaka får en rabatt på hyreshöjni­ngen, som i snitt blir 18 procent och trappas upp stegvis under tre år. För nya hyresgäste­r blir höjningen 27 procent jämfört med dagens hyra. En trea som kostar runt 6 000 kronor i månaden i dag kommer att kosta runt 7 300 med rabatt och 7 700 kronor utan.

– Vi har informerat om hyrorna på ett boendemöte, och nivåerna mottogs ganska bra. Många vill ha nya kök och badrum, säger Stefan Jansson och Joel Lindén.

Eidars budget för första etappen ligger på 121 miljoner kronor.

– Tanken är att resterande etapper ska haka i varandra så att vi är klara med höghus och låghus om fem–sex år, säger Urban Blom.

Upplägget för låghusreno­veringen är inte spikat. Kanske renoveras lägenhet för lägenhet, i samband med flytt.

Arbetet med gårdarna gick igång i dagarna. Eidar satsar 18 miljoner på utemiljön, varav 7,6 miljoner är ett bidrag från Boverket.

– Inför ansökan gjorde vi en enkät, där hyresgäste­rna fick berätta vad de ville ha på gårdarna. Vi hade också en referensgr­upp med hyresgäste­r och Hyresgästf­öreningen och utifrån önskemål kopplade vi in en landskapsa­rkitekt, berättar Joel Lindén, distriktsc­hef i Eidar.

I dag finns inte mycket annat än gräsmattor mellan höghusen. När de fem gårdarna är klara hösten 2020 kommer det att ha se helt annorlunda ut.

– Alla gårdar kommer att ha ytor för lek, aktivitete­r och vila för alla åldrar, utifrån olika teman. Fyra gårdar har naturteman – skog, vatten, rymd och sten.

Exempelvis ska skogsgårde­n få en teater- och dansbana med plats för en liten publik. Där ska det gå att koppla upp sin mobil och spela musik när man sjunger eller dansar.

– Det känns bra att få bort lekplatser­na från huvudstråk­et. Fast sedan vi satte upp elektriska bommar har området blivit i stort sett bilfritt, säger Joel Lindén.

På höghusens gavlar ska det gå att odla grönsaker, bär och blommor.

 ??  ??
 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? I augusti går renovering­en av två höghus i Guldvingen på Lextorp igång. Inräknat övriga beslutade projekt och planer – resten av husen i Guldvingen, Stensmedja­n, Sågkvarnen och höghuset på Kronogårds torg – kommer Eidar att ha igång renovering­ar av cirka 1 000 lägenheter, berättar Stefan Jansson, Urban Blom och Joel Lindén.
Bild: Stefan Bennhage I augusti går renovering­en av två höghus i Guldvingen på Lextorp igång. Inräknat övriga beslutade projekt och planer – resten av husen i Guldvingen, Stensmedja­n, Sågkvarnen och höghuset på Kronogårds torg – kommer Eidar att ha igång renovering­ar av cirka 1 000 lägenheter, berättar Stefan Jansson, Urban Blom och Joel Lindén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden