Ttela

3 100 barn lever i barnfattig­dom

Över 3 100 barn lever i ekonomisk utsatthet i TTELA:S område, visar en rapport från Rädda barnen. – Många föräldrar känner skuld, säger Kristina Nylund på Rädda barnen i Trollhätta­n.

- Aron Engman aron.engman@ttela.se Gabriel Andersson gabriel.andersson@ttela.se 0520-42 26 00

Trots en minskning de senaste åren lever över 3 100 barn i ekonomisk utsatthet i TTELA:S område. Det visar en rapport från Rädda barnen. I Trollhätta­n är var sjätte barn drabbat av barnfattig­dom, ett problem som får så väl ekonomiska som sociala konsekvens­er.

I Sverige lever 9,3 procent av alla barn upp till 18 år i vad som Rädda barnen kallar för barnfattig­dom – eller 186 000 barn.

Den största andelen av de barnen har ensamståen­de föräldrar med utländsk bakgrund, enligt rapporten.

Bland kommunerna i TTELA:S område rankas både Trollhätta­n och Mellerud bland de sämre i Sverige.

Kristina Nylund och Annette Jacobsen är lokala representa­nter för Rädda barnen och har mött många drabbade familjer genom åren.

– Barnen känner oro. De känner föräldrarn­as oro och har svårt att koncentrer­a sig på skolarbete­t, säger Nylund.

I Trollhätta­ns fall lever var sjätte barn i ekonomisk utsatthet – över 1 800 barn.

– De tror inte riktigt att det går att förverklig­a sina drömmar i framtiden, säger Annette Jacobsen.

Barnfattig­dom kan påverka familjer på olika sätt. Men ofta handlar det om sociala konsekvens­er av att inte ha lika mycket pengar som andra.

– En mamma berättade för mig att hennes dotter inte hade en modern mobiltelef­on. Då sa klasskompi­sarna att hon skulle visa sin mobil och sedan skrattade alla. Det fick hon göra nästan varje morgon. Och det tog väldigt hårt på henne, säger Kristina Nylund.

Det resulterad­e i att dottern krävde nya fina kläder av sin mamma, för att kompensera för den gamla telefonen.

– Men det hade ju inte en ensamståen­de mamma råd med heller.

Ett annat exempel på när både barnen och föräldrarn­a drabbas är födelsedag­ar.

– Ibland ljuger vissa barn om att de är sjuka när det är födelsedag­skalas och det gör de för att de inte kan köpa en nog dyr present, säger hon och fortsätter:

– Alla föräldrar önskar sina barn deras bästa. Och många föräldrar känner skuld över att deras barn inte får tillräckli­gt.

Sedan år 2002 har Rädda Barnen återkomman­de släppt rapporter om barnfattig­dom i Sverige, där landets samtliga 290 kommuner rankas utefter antalet barn som lever i ekonomisk utsatthet. I rapportern­a sammanstäl­ls siffror fram till två år föregående, i det här fallet fram till 2016.

Den senaste sammanstäl­lningen pekar på att barnfattig­domen i Sverige har minskat, då man jämfört 2016 års siffror med 2011.

Samtidigt har de ekonomiska klyftorna mellan olika grupper i samhället ökat.

Andelen barn i ekonomisk utsatthet har även minskat i kommunerna i TTELA:S område under samma period, förutom Vänersborg där det ökat något.

Men fortfarand­e lever drygt 3 100 barn i hela området i ekonomisk utsatthet (2016).

– Jag tror inte att gemene man som har en god ekonomi förstår hur det är, säger Annette Jacobsen.

Kristina Nylund och Annette Ja

cobsen menar att det finns många faktorer som påverkar hur stor barnfattig­domen är i ett område. Det kan bland annat handla om hur många som kommit till en kommun från andra länder, hur arbetsmark­naden ser ut lokalt och hur myndighete­r jobbar med frågorna.

– Många som kommer hit från andra länder är ensamståen­de och har flera barn. Och att få arbete är inte lätt om du inte har en gedigen utbildning, säger Kristina Nylund.

Saabkonkur­sen är en faktor som påverkat situatione­n i Trollhätta­ns kommun, menar hon.

– Det är ett tag sedan nu men det var verkligen tydligt. Det blev en svacka med arbetslösh­eten och det var en väldigt lång process med mycket oro. Det kunde också vara både mamma och pappa som förlorade jobbet i en familj.

Bostadsbri­sten är ett annat problem.

– Vi säger absolut nej till att vräka barnfamilj­er, men det händer ändå.

Rädda barnen jobbar framför allt med opinionsbi­ldning. De vill se långsiktig en familjepol­itik och samverkan mellan myndighete­r och frivilligo­rganisatio­ner. Och mer förebyggan­de insatser.

– Vi har under lång tid jobbat med att påverka politiker att med Barnkonven­tionen som grund, för att se till barnens bästa i alla sammanhang. Det handlar bland annat om lekplatser, bostäder, förskola, skola och fritidsakt­iviteter, säger Kristina Nylund.

Rädda barnen arbetar även med insatser som språkcafé, barnaktivi­teter och föräldragr­upper.

– Vi har varit ute i skolor och prata mycket om mobbning. För mobbning hamnar mer på de här utsatta barnen. De känner sig utanför och har inte statuspryl­ar att skryta med, säger hon.

Både Kristina Nylund och Annette Jacobsen är också överens om att många kommuner försöker hitta lösningar.

– De verkar vara väldigt medvetna om barnens perspektiv, säger Annette Jacobsen

I Trollhätta­n ordnar kommunen bland annat kostnadsfr­ia aktivitete­r under somrar och lov, gratis utlåning av material till fritidsakt­iviteter och har nattöppen förskola för föräldrar med obekväma arbetstide­r.

– Det är en fin sak att skolorna försöker ordna sommarskol­a för de lite äldre barnen så att de till exempel kan lära sig matematik, säger hon.

Tidigare har kommunen erbjudit gratis busskort för unga under somrarna. Men så blir det inte i år.

– Alla har inte råd att köpa busskort till sina barn. Barn har sagt till mig att de tycker att det är jättetråki­gt, säger Annette Jacobsen.

Vi säger absolut nej till att vräka barnfamilj­er Kristina Nylund

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden