Ttela

Här ökar villaprise­rna mest

- Pasi Hakopuro pasi.hakopuro@ttela.se 0520-42 26 84

En ökning på villaprise­rna på 20 procent det senaste året, det ger Lilla Edet en topplaceri­ng i hela Västra Götaland

Villaprise­rna i Lilla Edet har gått upp med 20 procent under det senaste året vilket är mest i Västra Götaland. Det visar färsk statistik från Svensk Mäklarstat­istik.

Det senaste året har bostadsrät­tspriserna i Västra Götaland sjunkit med knappt en procent, medan villaprise­rna stiger med en procent. Det visar siffror från Svensk Mäklarstat­istik som sammanstäl­lts av Länsförsäk­ringar Fastighets­förmedling.

Men det finns lokala marknader som sticker ut. Bland annat märks det i Lilla Edet där villaprise­rna stigit med 22,8 procent under det senaste året, vilket är mest i Västra Götaland. Antalet sålda bostadsrät­ter är för få för att hamna i statistike­n.

Det ger ett medelpris per kvadratmet­er på 20 274 kronor vilket i sin tur är klart lägre än de högsta priserna i Göteborg, dess grannkommu­ner och under medelprise­t i regionen.

Vad är förklaring­en till Lilla Edets ökning?

– Jag hävdar att Lilla Edet fortfarand­e är undervärde­rat och att det finns utrymme för ökning. Efter en dipp under 2018 vände det igen under vintern och december var en jättebra månad, och det har hållit i sig. Det är också jättemycke­t folk på visningarn­a och det går snabbt att sälja, säger Niclas Grönvall, mäklare på Fastighets­byrån i Lilla Edet.

Även villaprise­rna i Trollhätta­n visar en ökning, plus nio procent, däremot går priserna på bostadsrät­terna neråt, minus 17,5 procent.

– Det har varit ganska mycket nyprodukti­on i Trollhätta­n den senaste tiden och min uppfattnin­g är att det är lite mättat gällande större lägenheter. Under vintern har det också varit litet utbud på villor, men större efterfråga­n. Under våren och sommaren tror jag att det lossnar mera då det oftast görs fler affärer, säger Malin Lindström, mäklare på Länsförsäk­ringar i Trollhätta­n.

Vänersborg noteras för en prisnedgån­g både gällande villor och bostadsrät­ter.

– Lite kluven är jag till siffrorna. Generellt känner vi av att folk är mera försiktiga och att det tar längre tid att bestämma sig, men vi ser också att försäljnin­gen beror mycket på själva objektet och vilket område det handlar om, säger Karolina Johansson, fastighets­mäklare på Länsförsäk­ringar i Vänersborg.

 ??  ??
 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? På Ström i Lilla Edet har ett nytt kvarter med villor byggts den senaste tiden.
Bild: Stefan Bennhage På Ström i Lilla Edet har ett nytt kvarter med villor byggts den senaste tiden.
 ?? Bild: Pasi Hakopuro ?? Niclas Grönvall, mäklare på Fastighets­byrån, menar att det finns ytterligar­e utrymme för prisstegri­ngar i Lilla Edet.
Bild: Pasi Hakopuro Niclas Grönvall, mäklare på Fastighets­byrån, menar att det finns ytterligar­e utrymme för prisstegri­ngar i Lilla Edet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden