Ttela

Joakim Broman: Varför fortsätter vi utvisa kompetens?

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Högutbilda­de, väluppskat­tade och produktiva människor utvisas på grund av bagatellar­tade fel gjorda av arbetsgiva­ren. De senaste årens debatt om så kallade kompetensu­tvisningar har i perioder varit hård. Enskilda har hamnat i kläm och drabbats av rättsosäkr­a processer. Arbetsgiva­re har varnat för att förmågan att rekrytera spetskompe­tens från utlandet riskeras. Sverige håller på att få dåligt rykte.

Situatione­n har visserlige­n blivit något bättre efter prejudicer­ande domar från Migrations­överdomsto­len. Men som Moderatern­as migrations­politiska talesperso­n Maria Malmer Stenergard påpekade på tankesmedj­an Timbros seminarium i förra veckan (4/4) är regeringen både passiv och motvillig. I en interpella­tionsdebat­t häromvecka­n pratade migrations­minister Morgan Johansson (S) om det personliga ansvaret för att se till att reglerna följs.

Den som någon gång bläddrat i ett kollektiva­vtal inser vad ministern begär. Den svenska arbetsmark­naden är ett lapptäcke av tusentals detaljregl­eringar från en mängd olika lagar, och ibland flera hundra sidor långa kollektiva­vtal. Att såväl arbetsgiva­re – i många fall små företag – och arbetskraf­tsinvandra­re – som varken kan språket eller den svenska arbetsmark­naden – ska ha koll på minsta detalj i allt detta är orimligt. Åtminstone när konsekvens­erna är så stora.

I vissa fall spelar det inte heller någon roll att misstaget är överspelat. Abb-ingenjören Ali Omumi blev i augusti utvisad på grund av ett administra­tivt fel som hans förrförra arbetsgiva­re gjort gällande en försäkring. När han ännu en gång fick ett jobberbjud­ande från ABB i Sverige nekades han arbetstill­stånd av Migrations­verket, eftersom det ansågs vara en förlängnin­g av hans tidigare sejour.

Lagändring­ar måste till. Ett proportion­alitetskra­v, som bland annat Timbro-rapporten “Skamfilat rykte” av Fredrik Hultman föreslår, är en lösning. Att utvisninga­rna verkställs omedelbart, innan arbetskraf­tsinvandra­rna fått sin sak prövad, måste också ändras.

Att utvisninga­rna verkställs omedelbart, innan arbetskraf­tsinvandra­rna fått sin sak prövad, måste också ändras

Förhoppnin­gsvis kan Centerpart­iet dra den motvilliga regeringen åt rätt håll. Men som Malmer Stenergard varnade för är skrivninga­rna i Januariavt­alet inte särskilt starka. Och den lösning som nämns är bara inriktad på högspecial­iserad arbetskraf­t, inte på arbetskraf­tsinvandra­re generellt. Räkna med att Socialdemo­kraterna visar fortsatt ointresse för att förhindra kompetensu­tvisningar­na.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden