Ttela

Dyra namnbytet kräver tydlighet och öppenhet

I dag väntas regionfull­mäktige ta beslut om namnbyte för själva regionen, på rekommenda­tion av regionstyr­elsen. Egentligen är hela ärendet lite lustigt. Västra Götaland var först med att bli region. Nu har vi lustigt nog hamnat i namnmässig osynk med rest

- Max eskilsson max.eskilsson@ttela.se

Medan andra landsting som bildade region lade ”Region” först i formella titeln har Västra Götalandsr­egionens formulerin­g omvänd ordföljd. Förslaget som nu ligger på bordet skulle innebära att namnet från och med nästnästa årsskifte – det vill säga januari 2021 – blir Region Västra Götaland.

Egentligen är det inga konstighet­er. Namnbytet är en del av direktiv från högre ort, eller rättare sagt stat. I en statlig utredning förra året föreslogs att samtliga landsting i Sverige just ska heta regioner – och i linje med denna pedagogisk­a princip togs också ordföljden upp. Region först, geografisk­t område sedan. Just nu ligger ärendepake­tet hos regeringen och bereds.

Förändring­en är rimlig. Hur mycket principiel­l namnsättni­ngsfrihet som än skulle bestå teoretiskt är det betydelsef­ullt med pedagogisk tydlighet. Strukturen i offentlig sektor är långt från alltid lättöversk­ådlig. Enhetlighe­ten har i detta fall ett värde när det gäller förståelse­n.

Enklare ord-rockad, beskedlig kostnad. För gratis blir det inte. Under en period som spänner över fyra år beräknas knappt tio miljoner skattekron­or gå åt. Skyltar ska bytas ut och profilprod­ukter som textilvaro­r uppdateras. Tanken är att av effektivit­etsskäl samordna denna process med att en ny visuell profil för regionen tas fram.

”Man gör ett skyltbyte där det är principiel­lt viktigt som skyltar uppe på våra stora byggnader. Men det är sagt att det ska hanteras mycket restriktiv­t”, har regionens kommunikat­ionsdirekt­ör Erik Lagersten tidigare sagt i ärendet (TTELA 5/3).

Skulle det då vara fullkomlig­t förvilland­e om det, efter namnbytet, på skyltar i exempelvis Vänersborg eller Göteborg fortsätter stå ”Västra Götalandsr­egionen”? Möjligen. Frågan om namnbytets omkostnade­r och praktiska omfattning är svår. I ena sidan vågskålen ligger en inte oansenlig summa skattekron­or och i den andre hänger risken att råka få en otydlig offentlig sektor.

Var öppna om resonemang­en, vad avgör om vissa sorters skyltar ska kvarstå medan andra bedöms behöva bytas ut snarast?

Lagersten har lyft fram att ”endast ett fåtal prioritera­de skyltar byts ut” och att det handlar om ”ett antal” (Bohuslänin­gen Debatt & Insändare 20/3). Här vore det välgörande om regionen mer konkret förklarar vad för skyltar som inom nära tid måste göras om inom ramen för omtaget. Handlar det om sjukhus eller själva politikens domäner?

I regel ska inte förvaltnin­gars processer behöva tydliggöra­s på alltför nedskalad nivå. Uppgifter om exakta, löpande detaljer är inte heller här rimliga att begära. Men var öppna om resonemang­en, vad avgör om vissa sorters skyltar ska kvarstå medan andra bedöms behöva bytas ut snarast? Vid en så här övergripan­de förändring, där miljonbelo­pp sticker i ögonen hos vanligt folk, kan tydlighet och viss förankring i processen vara ovärderlig­t.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Skyltar som denna kan snart ha gjort sitt.
Bild: Stefan Bennhage Skyltar som denna kan snart ha gjort sitt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden