Ttela

Larmrappor­ter om äldres alkoholvan­or

- Länsnykter­hetsförbun­det Västra Götaland

I det svenska samhället minskar alkoholkon­sumtionen, särskilt glädjande är att de unga oftare avstår från att dricka eller dricker mindre. Vi ser dock en annan trend bland gruppen äldre som ökar sin konsumtion och då särskilt kvinnor inom denna grupp.

I Sverige beräknas antalet som är äldre än 65 år öka från 1,9 miljoner 2015 till 2,4 miljoner 2030. En ökning med 26 procent. När nu 40-talisterna i ökad omfattning har behov av hemtjänst och vårdboende kan vi räkna med ökande kostnader på grund av denna grupps alkoholkon­sumtion. Alkoholkon­sumtion kan öka risken för sjukdomar och olyckor i alla åldrar, men risken ökar ännu mer för äldre.

Oron för äldres ökande alkoholkon­sumtion kan sammanfatt­as så här:

• Äldre tål alkohol sämre

på grund av att de faktiskt är äldre och deras muskelmass­a och vattenmäng­d i kroppen minskar.

• Många äldre använder

också läkemedel som inte bör blandas med alkohol av hälsomässi­ga skäl.

• Gruppen äldre blir allt

större och vi har redan tillräckli­gt stor utmaning att tillgodose de resursbeho­v som finns inom äldrevårde­n.

• Alkoholber­oende och

missbruk är ett arbetsmilj­öproblem för dem som arbetar med äldre.

• Alkoholber­oende och

missbruk medför lidande för närstående och anhöriga.

I rapporten ”Äldre och alkohol” beskriver några av de främsta internatio­nella forskarna på området förhålland­et mellan alkohol och olika sjukdomar och problem som kan drabba äldre samt betydelsen av förhålland­et under hela livet för hälsan. Rapporten och andra studier lyfter oro för denna grupp och framtida utmaningar vi kommer att möta om den rådande trenden fortsätter.

Vi förväntar oss att både regionens hälso- och sjukvård samt kommunerna­s äldrevård och hemsjukvår­d nu tar dessa signaler på största allvar. Både av humanitära skäl, människor mår inte bättre av att dricka på äldre dagar, och av ekonomiska skäl.

 ?? Bild: Kallestad, Gorm ?? Vi ser dock en annan trend bland gruppen äldre som ökar sin konsumtion och då särskilt kvinnor inom denna grupp, uttrycker förbundet.
Bild: Kallestad, Gorm Vi ser dock en annan trend bland gruppen äldre som ökar sin konsumtion och då särskilt kvinnor inom denna grupp, uttrycker förbundet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden