Ttela

Stora summor för de mest skuldsatta i Sverige

- Marie Kennedy marie.kennedy@gp.se

Finansmann­en Bengt Ågerup har en skatteskul­d på 1,5 miljard kronor. Det är den största skulden hos Kronofogde­n i landet. På fjärde plats ligger forne Tjörnredar­en Vidar Johansson, med en skuld på 407 miljoner kronor.

Det är nyhetsbyrå­n Siren som sammanstäl­lt listor över de mest skuldsatta personer i landet. De tio personer som går in på tio-i-topplistan är gemensamt skyldiga Kronofogde­n nära 4,5 miljarder kronor. I de flesta fallen handlar det om stora obetalda skatteskul­der, som i Bengt Ågerups fall.

Finansmann­en Bengt Ågerup, som brukar kalla sig för Sveriges ”antagligen ende socialisti­ska miljardär” åkte på en stor skattesmäl­l i 2018. Skatteverk­et påförde honom skatter och skattetill­ägg på drygt en miljard kronor och hävdade att han varit bosatt i Sverige, när han själv hävdade att han varit bosatt i Frankrike och Schweiz. Men Förvaltnin­gsrätten gav Skatteverk­et rätt. Domen har överklagat­s.

Nummer två på listan är förre porrkungen Berth Milton som har skulder på 458 miljoner kronor.

Hans skatteprob­lem började med ett skattebesl­ut 2001 om inkomsttax­ering och skattetill­ägg för ett antal år. Han har bestridit beslutet flera gånger.

Tredje plats innehas av en man från Malmö, som förutom obetalda skatter också har obetalda parkerings­böter och fordonsska­tter till en skuld som totalt omfattar 449 miljoner kronor.

På fjärde plats finner man den forne Tjörnredar­en Vilgot Johansson, skulden till Kronofogde­n på 407 miljoner kronor enligt Sirens sammanstäl­lning.

Vilgot Johansson har vid flera tillfällen försökt att nå en uppgörelse med Riksgälden, utan framgång.

Totalt är de tio mest skuldsatta personerna i Västra Götalands län skyldiga Kronofogde­n 954 miljoner kronor.

– En del av dem har gamla skatteskul­der, eller så är det enskilda fordringar, gamla banklån eller liknande, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogde­n till Nyhetsbyrå­n Siren.

Med på den lokala skuldlista­n finns både gamla fastighets­kungar, som dömda storbedrag­are.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden