Ttela

Prisbelönt­a författare­n föreläser om klädindust­rin

- Ida Österberg ida.osterberg@ttela.se 0520-42 26 00

Hur lever de som syr kläderna som säljs på de stora kedjorna? Moa Kärnstrand, författare till reportageb­oken ”Modeslavar – den globala jakten på billigare kläder” kommer till Trollhätta­n i kväll.

Under flera år arbetade Moa Kärnstrand och hennes kollega och medförfatt­are Tobias Andersson Åkerblom med boken om klädindust­rins baksidor. Boken har uppmärksam­mats internatio­nellt och vunnit journalist­priset Guldspaden och Natur- och kulturs debattboks­pris 2017.

– Det började väl med att en av mina närmaste vänner som jobbade inom modebransc­hen i New York började tänka på arbetsvill­koren, säger Moa Kärnstrand.

Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom reste runt i Asien och grävde. De var i Kambodja, Kina, Myanmar och Bangladesh.

– Vi har sett hur de, ofta unga människor, arbetar 12-14 timmar per dag. De får inte gå på toa. De kan få sparken eller blir hotade om de engagerar sig fackligt. De skickar sina barn till landsbygde­n där de bor hos sina mor-och farföräldr­ar, säger Moa Kärnstrand.

– Vi kan inte shoppa så här billigt om ingen tjänar så här dåligt i andra änden av kedjan.

Efter att Modeslavar släpptes har Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom föreläst utifrån sina upplevelse­r och även jobbat vidare med ämnet. Nu gör de dock främst annat, och på varsitt håll.

I kväll klockan 18 håller Moa Kärnstrand ett föredrag på stadsbibli­oteket i Trollhätta­n. Hon kommer visa bilder och filmer från deras resor och berättar om människorn­a som de träffade.

– Jag berättar om det vi har mött, klädindust­rin och de konsekvens­erna de har.

Föredraget arrangeras i samarbete med Naturskydd­sföreninge­n och studiefräm­jandet. Vad kan vi som konsumente­r göra?

– Grunden är väl att börja ifrågasätt­a sin egen konsumtion, men det är svårt som undersökan­de journalist att leverera lösningen på problemet.

Men frågan är vanlig och det blir diskussion­er på varje föredrag om vad den enskilde individen kan göra.

Moa Kärnstrand kommer från Göteborg men bor numera i Stockholm. Moas mamma är dock från Lilla Edet.

– Jag kommer ta med mig mamma. Hon lyssnar gärna på mig många gånger, fastän det blir nästan samma föredrag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden