Ttela

Landets elit möttes för att tävla i ostronöppn­ing

- Linda Smith linda.smith@stnb.se 0526-624 06

Totalt 23 tävlande deltog under årets SM i ostronöppn­ing som hölls på Strömstad Spa och Resort under lördagen. En legendar tog hem segern för sjunde gången.

Dofterna av salta ostron och champagne undgick nog ingen. Det spred sig i tävlingslo­kalen. Något som även Strömstads turistchef Åsa Massleberg påpekade när hon passade på att säga några ord till publiken i pausen efter att kvaltävlin­garna avslutats.

– Vi är oerhört glada över att det arrangeras för första gången här och jag hoppas att det kan bli en tradition som kommer fortsätta, säger hon och passar samtidigt på att göra reklam för Räkans dag.

En av de fyra kvinnliga tävlande var Linda Bolonassis, som gjorde comeback efter fem år. Hon tävlade för Strömstad i år och har tidigare varit såväl nordisk mästarinna som svensk mästarinna. Inför kvalet avslöjade hon att hon inte öppnat ostron på fyra år och nervositet­en var därför påtaglig.

Det blev till slut en elfteplats och därmed en placering under Sara Almvide från Grebbestad, som blev årets bästa kvinnliga deltagare.

– Det var väldigt stressigt. Sara är ju så bra, säger Bolonassis till scenens speaker, Daniel Olofsson.

I finalen fajtades tv-kocken Tareq Taylor, Victor Larsson från Trollhätta­n, Hasse Johannesso­n från Strömstad och legendaren och krögaren Johan Malm från Göteborg, som tävlat varje år sedan 2007 och har sex segrar och ett antal andraplace­ringar i bagaget, om segern.

Innan finalresul­tatet skulle presentera­s fick juryn komma upp på scenen. De berättade att ostronen varit väldigt köttiga och lika i utseendet, i årets tävling och att det varit väldigt jämna resultat.

– I finalen var det väldigt lika på brickorna. Det var små skillnader, men på något sätt måste vi särskilja dem, säger Ilona Miglavs.

Tredjeplat­sen gick till Tareq Taylor som fick veta att han fått det han suktat efter, en plats i NM, som avgörs 4 maj i Grebbestad.

– Åh, nu blev jag faktiskt lite tårögd! Så fantastisk­t kul, säger Tareq Taylor.

Segrare blev för sjunde gången krögaren Johan Malm, som svarade med kramkalas och glädjetjut. Priset för bästa presentati­on gick till Peter Ohlsson och priset för snabbast utförande gick till Hasse Johannesso­n.

De hade varit i Vänersborg och på hemvägen mot kvinnans bostad i södra Dalsland blev de ovänner. Framme vid bostaden ville kvinnan, som hade kört, att mannen inte skulle stanna hos henne.

Sinnet rann över och mannen knuffade ut kvinnan ur bilen varpå han hoppade på henne. Kvinnans ansikte trycktes sedan ned mot marken så att hon knappt kunde

Åh, nu blev jag faktiskt lite tårögd

När hon försökte resa sig blev hon sparkad i magen

 ?? Bild: Linda Smith ?? Finalister­na. segrare blev Johan Malm, tvåa Hasse Johannesso­n och trea tareq taylor.
Bild: Linda Smith Finalister­na. segrare blev Johan Malm, tvåa Hasse Johannesso­n och trea tareq taylor.
 ??  ?? För linda Bolonassis som gjorde comeback tog tävlandet slut efter kvartsfina­len.
För linda Bolonassis som gjorde comeback tog tävlandet slut efter kvartsfina­len.
 ??  ?? En flaska exploderar för Victor larsson från trollhätta­n under champagnes­abreringen.
En flaska exploderar för Victor larsson från trollhätta­n under champagnes­abreringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden