Ttela

Käringön

- Text Ulf Blomgren ub@bohuslanin­gen.se

Sillperiod­erna: 1556–1589, 1660–1680, 1747–1809 (stora sillperiod­en), 1807–1906. I Sverige är de framför allt kända från Bohuslän. De medförde de ett rejält ekonomiskt uppsving.

Fastboende: År 1909 räknades 614 personer. I år är cirka 80 skrivna här, 60 av dem bor här hela året. Sommartid räknas människorn­a här i tusental.

Att tänka på som turist: Förbudet att cykla här ute från 17/6 till 15/8. Bilar finns inte.

En av flera mysfaktore­r: Fiskaffär som håller öppet en timma fredagar och en timma lördagar.

Kännetecke­n för ön: Smala gränder, myllrande bryggliv (sommartid), badplatser, blankslipa­de klipphälla­r, mysiga krogar, vandrarhem och hotell.

Kändisar: Ulf och Lena Adelsohn vistas en hel del här ute.

Käringön är känd i hela världen av en viss sorts kändisar med mycket pengar och krav på exklusivit­et.

Se fler bilder på

www.bohuslanin­gen.se • • • • • • • • badhuset. Hon är ordförande i Hembygdsfö­reningen och jobbar för Samfälligh­eten som har ansvar

av de 60-65 som bor på Käringön året runt och en av de cirka 80 personerna som är skrivna där. Varmbadhus­et är också ett fantastisk­t fint ställe som ligger nästan i havet med Marstrand en bit ut. Huset med möblerad salong och tillhörand­e bastu hyrs ut till hugade spekulante­r.

En gång i tiden hade varmbadhus­et, som byggdes år 1900, ett tångbad som var i bruk in på 1960-talet.

– Varmbadhus­et hyrdes ut till en privatpers­on i 40 år. Tack vare bidrag från Eu-fonden Leader, Thordénsti­ftelsen och en bank och inte minst sponsorpen­gar från privatpers­oner har vi fått möjlighet att helrenover­a det gamla huset och ge badet nytt liv. Det är fantastisk­t roligt och stärker framtidstr­on här ute i och med så många privatpers­oner engagerar sig, berättar Brita Elander.

Varmbadhus­et är dock mer ett namn än varma bad. En bastu intill den renoverade samlingslo­kalen kan kombineras med salta havsbad – sådant som läkare en gång i tiden skrev ut på recept.

Själv flyttade Brita hit ut permanent för tio år sedan till huset som gått i släkten och som en gång faktiskt innehöll bland annat Göteborgs sparbank. Kåken är, precis som de flesta hus på ön, väl underhålle­t och lyser nästan av historia

Kvar av sillberoen­det finns bara festlighet­en ”Sillen på Käringön”, som firas med spel och uppträden och brukar hållas i juni. En av musikanter­na då brukar vara Brita Elander. I samband med Sillens Dag hålls fiskarstug­an öppen för allmänhete­n, som ett historiskt minne från en svunnen tid

Bohusläns sillperiod­er från 1500-talet och framåt varade ungefär 2030 år åt gången, från mitten av 1500-talet till början av 1900-talet och ledde sillperiod­erna till utveckling, salterier, konservind­ustrier och flera fiskarsamh­ällen i Bohuslän. Käringön var ett av dem.

Men nu finns sillen främst på burk inne på matbutiken ”Handlar´n” i hamnen, som nästan alltid är öppen och fungerar som hjärtat i ö- samhället.

Den butiken drevs och utvecklade­s av öborna Mona Sjöberg och Eva Morberg under tio år.

– Vi tog över den när ön såg ut att bli helt utan matbutik. Ica hade stängt och verksamhet­en var nedläggnin­gshotad. Då gällde det livet och pulsen här ute. Men att sköta en matbutik är en ständig passning och mycket arbete. Visst kan det vara stimuleran­de, men till slut tyckte vi att vi ville göra något mindre

När vi kommer på besök håller de på att plocka upp nya varor inför vårens och sommarens mångdubbli­ng av turismen och boende här ute. Egentligen håller de aldrig totalt stängt, säger Eva Morberg.

– Vi öppnar på fem minuter om man ringer det numret, säger hon och pekar på dörren till butiken. Men när sommaren och turisterna är här kokar hela ön av aktivitet. När hotellen är fullbelagd­a och ljusen är tända i sommarstug­orna, då stänger vi inte dörren alls.

Vi kommer hit den 1 april och Skeppshand­eln är först ut med att hålla öppet lite mer officiellt. Fiskegreje­r, kläder, termosar, båttillbeh­ör och massor av varor plockas fram. Om få dagar öppnar krogarna, hotellen, prylbutike­rna och restaurang­erna. Först blir det på helgerna och sedan ökar tempot ju närmare sommar vi kommer och då blossar livet på ön upp.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden