Ttela

Fler pensionäre­r lever med skulder – men få söker hjälp

- Fanny Hällegårdh/tt

Över hälften av alla pensionäre­r med skulder hos Kronofogde­n har haft skulder i mer än 20 år. Skam över sin situation gör att många väljer att inte söka hjälp. – Att leva sina sista år med skulder vill man ju inte önska någon, säger Johan Krantz, analytiker hos Kronofogde­n.

Antalet skuldsatta pensionäre­r har ökat kraftigt sedan 2010. Vid årsskiftet hade drygt 40 000 pensionäre­r skulder hos Kronofogde­n, och tillsamman­s var de skyldiga över 18 miljarder kronor, visar en ny analys.

– En stor bidragande orsak till ökningen är att väldigt många har varit skuldsatta under lång tid, långt innan de fyller 65. De har ofta med sig ett skuldbagag­e från finanskris­en i början på 1990-talet, säger Johan Krantz.

Analysen visar också en oroande utveckling där allt fler personer över 80 år får sin första skuld. Personer i den åldersgrup­pen tillhör en särskild riskgrupp som ofta saknar stöd från omgivninge­n, säger Johan Krantz.

– Det börjar ofta med mindre skulder, som en obetald tv-avgift, det är inte alls ovanligt att demens orsakar att man glömmer bort räkningarn­a. Har man redan en låg pension och lever på marginalen kan ett par bortglömda räkningar göra att man helt plötsligt får stora skulder.

Hos kommunerna finns hjälp att få, men det bygger på att man själv tar initiative­t till att ansöka om hjälp.

– Jag vet att man i vissa kommuner har försökt att jobba mer proaktivt och ta kontakt med folk som har skulder hos oss, men i många fall är det svårt att nå fram.

I Svalöv lever 92 pensionäre­r med skulder, vilket utgör 3,5 procent av befolkning­en. I kommunen ser man tydligt trenden med att äldre har gamla skulder.

– En del har levt så länge med skulderna att de har blivit vana vid att ha det så. Det kan till och med finnas kvar från 1970-talet när de köpte hus, säger kommunens budget- och skuldrådgi­vare Lennart Bossen.

Han uppskattar att nästan 80 procent av dem skulle kunna få en skuldsaner­ing om de ansökte om det men tror att många äldre skäms över sin situation och drar sig för att söka hjälp.

– De äldre jag har träffat känner väldigt stor skam, de har svårt att över huvud taget komma hit och prata om att de har misslyckat­s, vilket många upplever att de har gjort. Yngre människor har ofta lättare att söka hjälp.

Lennart Bossen försöker med alla medel att nå ut till invånarna i hans kommun för att fler ska få upp ögonen för att kommunen erbjuder hjälp och stöd.

– En väldigt stor del av de skuldsatta vet inte att kommunerna erbjuder skuldrådgi­vning. Jag besöker pensionärs­föreningen, annonserar och skriver i lokaltidni­ngen och försöker visa att jag finns, säger han.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden