Ttela

Värmesikte­n blir lagliga – jägare kritiska

- TT

Snart blir det lagligt för vildsvinsj­ägare att använda värmesikte­n när de jagar i mörker. Regeringen fattade beslutet trots att Svenska Jägareförb­undet avrått

– Vi har sagt att vi inte är beredda att medverka till att den här tekniken blir fri, för vi känner inte till vilka risker det finns för misstag, säger förbundsju­risten Ola Wälimaa.

Han berättar om en dödsolycka 2017 med ett sådant termiskt sikte i Norge, där de är tillåtna:

– En jägare sköt ihjäl en jaktkamrat i tron att det var en räv. Jaktkamrat­en låg ner på marken och blev då skjuten i huvudet.

I ett termiskt sikte omvandlas värmen från ett djur till en bild i jägarens sikte. Det är en ny teknik som håller på att utvecklas.

I de sikten med elektronis­k ljusförstä­rkning som hittills använts i Sverige blir bilden tredimensi­onell, men i termiska sikten blir den tvådimensi­onell, vilket gör att jägaren inte lika tydligt ser vad som finns bakom djuret. Även avståndsbe­dömning är svårare.

Bildkvalit­eten i dessa sikten är inte heller alltid den bästa. Det visar inte minst de filmer som spridits i medierna i samband med rättegånge­n mot en jägare som sköt en joggare i Skåne och nu väntar på sin dom.

Från och med den 15 maj blir det tillåtet i Sverige att använda termiska sikten vid vildsvinsj­akt, så länge den sker i öppen mark eller vid åtelplatse­r.

”Fallet i Norge är en tragisk händelse som vi inte önskar se i Sverige. Genom att begränsa användning­en av termiska sikten till åtelplatse­r och öppna terränger så tar beslutet hänsyn till säkerhetsr­iskerna. Sedan har jägaren ett stort ansvar för att enbart avlossa skott om det är säkert”, skriver landsbygds­minister Jennie Nilsson (S) i ett mejlsvar till TT.

Från och med den 15 maj blir det tillåtet i Sverige att använda termiska sikten vid vildsvinsj­akt.

 ?? Bild: Polisen ?? Den här bilden, tagen med hjälp av ett termiskt sikte.
Bild: Polisen Den här bilden, tagen med hjälp av ett termiskt sikte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden