Ttela

Klimattung vårbudget når inte målen

- Maria Davidsson/tt Peter Wallberg/tt

Nästan hälften av vårändring­sbudgeten går till olika miljöoch klimatsats­ningar. Ändå räcker det inte för att Sverige ska nå klimatmåle­n.

Det blir bland annat pengar till solceller, nya laddstolpa­r för elbilar, skydd av värdefull natur och insatser mot övergödnin­g i havet.

– En betydande del går till miljö och klimat, säger miljö- och klimatmini­ster Isabella Lövin (MP) på en pressträff tillsamman­s med finansmark­nadsoch bostadsmin­ister Per Bolund (MP).

Totalt omfattar vårändring­sbudgeten, som presentera­s i sin helhet den 10 april, runt 4,5 miljarder kronor. Av de satsningar som hittills presentera­ts står miljö och klimat för nästan 2 miljarder kronor. Vårbudgete­n är den första som regeringen, Centerpart­iet och Liberalern­a förhandlat fram utifrån sitt 73-punktsavta­l.

Ett av målen för Sveriges klimatarbe­te är att det senast 2045 inte ska vara några nettoutslä­pp alls av växthusgas­er, därefter ska utsläppen vara negativa.

– Vi behöver göra mer, säger Isabella Lövin om utsikterna att nå målet i tid.

– Men vi hindrar nu att allt arbete som vi satte i gång förra mandatperi­oden bromsas upp eller avstannar helt och hållet. Bland annat tog M-kd-budgeten bort 40 procent av Naturvårds­verkets anslag, nu kan vi lägga tillbaka ganska mycket av det, säger Lövin.

I Moderatern­as och Kristdemok­raternas budgetalte­rnativ, som riksdagen röstade ja till före jul, gjordes stora nedskärnin­gar på miljö- och klimatområ­det. En hel del av satsningar­na som presentera­s nu handlar därför mer om att ”återställa” nivåerna än att öka jämfört med 2018.

– Vi har förlorat ett halvår. Det är svårt att lägga tillbaka allt, säger Isabella Lövin.

–Vi har väldigt stora miljöprobl­em och en klimatkris som är akut, så behoven är väldigt stora.

Den enskilt största budgetsats­ningen på klimatområ­det är 750 miljoner kronor till Klimatkliv­et. Det är pengar som ska gå till lokala investerin­gar, till exempel laddstolpa­r och

biogasprod­uktion. En satsning som M och KD tycker är ineffektiv och vill skrota.

– Problemet är att de återställe­r allt som inte har fungerat, utan har lett till höjda utsläpp under senare år, säger M:s ekonomisk-politiska talesperso­n Elisabeth Svantesson.

– Den förra regeringen bedrev en ineffektiv klimatpoli­tik och då ska de ju inte fortsätta på samma väg. Vi har varken tid eller råd med symbolpoli­tik.

Enligt finansmini­ster Magdalena Andersson (S) är reformutry­mmet i princip obefintlig­t. Därför måste satsningar­na i vårbudgete­n finansiera­s med skattehöjn­ingar eller besparinga­r.

Regeringen vill höja skatter för sammanlagt 1,3 miljarder kronor, bland annat kemikalies­katten och på fossila bränslen vid värmeprodu­ktion. Dessutom blir det besparinga­r på minst 2,7 miljarder kronor. Till exempel kommer riktade statsbidra­g till äldreomsor­gen, som fanns med i M-kd-budgeten, att slopas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden