Ttela

Kommuner tar över när polisen inte räcker till

- Carl Cato/tt

Allt fler städer låter ordningsva­kter patrullera allt större områden och allt större resurser avsätts för ordning och säkerhet. Lokala politiker känner sig tvungna att handla när polisen inte räcker till, men här finns också stark kritik mot att kostnaden flyttas från staten till kommuner och regioner.

– Om polisen har så stora problem att vi är på väg mot en väktarstat i delar av Sverige så är det dags att dra i nödbromsen, säger Kristoffer Tamsons, trafikregi­onråd i Stockholm.

Region Stockholm har nyligen tecknat ett nytt avtal med två vaktbolag värt runt 500 miljoner kronor över flera år. Regionen spenderar årligen mellan 250 och 300 miljoner kronor på trygghet och säkerhet. Ordningsva­kter och trygghetsv­ärdar i tunnelbana­n står för en stor del av kostnaden, något som Kristoffer Tamsons är starkt kritisk till.

– Vi har tagit över det som egentligen är polisens arbete. Vi arbetar förebyggan­de, men vi är många gånger både den första och sista linjen mot ordningstö­rningar, våld och droger, säger han.

– Det kan inte vara rätt att vi monterar ner ordningsma­kten så att kommuner, eller som i det här fallet landstinge­t, måste ta över ansvaret.

Att kommuner och regioner lägger allt mer pengar på, som det heter, ordningska­pande åtgärder är en trend som märks på många håll i landet.

I Uppsala finns Sveriges största så kallade Lov3-område, alltså ett område som utgör geografisk gräns för ordningsva­kters befogenhet­er. Det täcker stora delar av stadens centrum, men Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyr­elsen, vill göra området större.

– Vi hade sett ett minskande antal poliser under en lång tid och då var vi tvungna att sätta in en insats i väntan på fler poliser. Det här kan aldrig vara tänkt som en permanent lösning, men vi ser att det är uppskattat av Uppsalabor­na och att det ökar tryggheten, säger Erik Pelling.

När Göteborgs kommun ansökte om ett stort LOV 3-område fick man nej från polisen, men ärendet har överklagat­s och kommunstyr­elsens ordförande Axel Josefsson anser att det behövs. Han tar som exempel den stora gallerian Nordstan i centrala Göteborg. Inne i Nordstan finns ordningsva­kter, men deras möjlighete­r att göra ingripande­n försvinner utanför köpcentret­s väggar.

Totalt spenderade Sveriges kommuner nära 995 miljoner kronor på upphandlin­gar av säkerhetst­jänster under 2017, det senaste år för vilket det finns statistik. Motsvarand­e kostnad för regionerna var samma år 669 miljoner kronor.

Rikspolisc­hef Anders Thorberg är väl medveten om utveckling­en och säger att det skär i polishjärt­at när bristande resurser tvingar myndighete­n till svåra prioriteri­ngar.

– Jag tycker att det gör ont. Det finns vissa tillfällen då det är bra med ordningsva­kter, som när det är speciella evenemang, men att patrullera gator och torg är polisens uppgift, säger han och fortsätter:

– När vi växer nu sakta men säkert så ska vi se till att placera ut så många poliser som möjligt lokalt, så nära människor som möjligt.

Kristoffer Tamsons har ett råd till sina politikerk­olleger i kommuner och regioner:

– Rusta er för att det här är permanent, säger han och riktar sig direkt till inrikesmin­ister Mikael Damberg med en fråga:

– Är du villig att stå för merkostnad­en i kommuner och landsting?

 ?? Bild: Christine Olsson/tt/arkiv ?? Ordningsva­kter utför allt fler och allt större uppdrag för kommuner och landsting, något som kostar stora summor årligen.
Bild: Christine Olsson/tt/arkiv Ordningsva­kter utför allt fler och allt större uppdrag för kommuner och landsting, något som kostar stora summor årligen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden