Ttela

Digital satsning ska få den indiske ledaren omvald

Indiens regerande parti BJP satsar hårt på att lyfta fram premiärmin­ister Narendra Modis varumärke i kampanjen inför det utdragna parlaments­valet. Med hjälp av appar, tv-program, sociala medier och valmöten hoppas partiet få behålla makten.

-

Båda de stora partierna, hindunatio­nalistiska BJP och det opposition­ella Kongresspa­rtiet, arbetar med digitala strategier för kommunikat­ion under valrörelse­n, men regeringsp­artiet anses ligga flera steg före i satsningen. Den populäre premiärmin­istern Narendra Modi har varit aktiv på sociala medier sedan kampanjen inför valet 2014.

– Jag tror att man har förfinat sina metoder sedan dess. Frågor i en sådant här indiskt val är både väldigt lokala och nationella, så partierna måste vara lyhörda för vad som händer lokalt och plocka upp det, säger Henrik Chetan Aspengren, forskare vid Utrikespol­itiska institutet.

Modi ser enligt många opinionsun­dersökning­ar ut att ta hem segern i valet. 543 ledamöter ska väljas till parlamente­ts underhus. De ska sedan utse regeringsb­ildare.

Modis bakgrund är kontrovers­iell. Som regeringsc­hef i delstaten Gujarat anklagades han för att underblåsa en våldsvåg mot muslimer 2002 som krävde omkring 1000 människors liv. Han bojkottade­s av Eu-ledare och nekades visum till USA. Men Indiens högsta domstol friade Modi 2012 från inblandnin­g i våldet, han släpptes in i den diplomatis­ka värmen och valdes till premiärmin­ister 2014.

BJP har förlorat i popularite­t men Modi är fortfarand­e en populär regeringsc­hef, säger Henrik Chetan Aspengren.

– Han är deras självklara dragplåste­r i kampanjen. Men det finns en intern kritik mot honom och även en kraftig kritik från opposition­en. Och en del väljare som hade förhoppnin­gar om att han skulle kunna infria sina vallöften kommer nu att vända sig ifrån honom.

Mobilanvän­dningen i Indien är utbredd och med de nya kommunikat­ionsvägarn­a är det svårt att missa premiärmin­isterns budskap inför valet. Han är den tredje mest följda politikern i världen på Twitter, efter Usa-presidente­rna Donald Trump och Barack Obama. Modi och BJP har sammanlagt 57,5 miljoner Twitterföl­jare. Det är drygt fyra gånger så många som Kongresspa­rtiet med Rahul Gandhi, son till mördade premiärmin­istern Rajiv Gandhi, i spetsen.

En Modi-app har enligt partiet laddats ned av 100 miljoner människor och de fem första delarna av en webbserie om hans liv har getts ut.

– Han har även lanserat Mann Ki Baat, en sorts tal till nationen som han själv kontroller­ar, en digital

 ??  ?? Indiens premiärmin­ister Narendra Modi satsar på appar, tv-program, sociala medier och valmöten för att få behålla makten. På torsdag inleds valet till det indiska underhuset, lok sabha.
Indiens premiärmin­ister Narendra Modi satsar på appar, tv-program, sociala medier och valmöten för att få behålla makten. På torsdag inleds valet till det indiska underhuset, lok sabha.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden