Ttela

”Gettopaket” ska få bort flera utsatta områden

- Nønne Schjaerff Engelbrech­t/tt

Ett nytt lagpaket ska få bort problemen i Danmarks utsatta områden till 2030. Planen är kontrovers­iell och har kritiserat­s för att vara ovetenskap­lig och flytta de sociala problemen till andra områden.

”Ett Danmark utan parallells­amhällen – inga getton 2030.” Så heter planen som ska avveckla de hårdast utsatta områdena i Danmark. Den liberal-konservati­va regeringen presentera­de sitt så kallade ”gettopaket” förra året och flera delar av paketet har röstats igenom med stor majoritet i Folketinge­t i slutet av 2018.

Planen har tagits fram av minoritets­regeringen som består av Venstre, Liberal Alliance och De konservati­va, och har stöd av Dansk folkeparti.

Även Socialdemo­kraterna och Socialisti­sk folkparti står bakom delar av planen.

– Det var ett epokskifte, har den ansvarige ministern Ole Birk Olesen sagt om beslutet att anta planen.

– I många år har man gått som katten runt het gröt och inte på allvar fått något gjort för att komma till rätta med gettoprobl­emen. Det avtalet som vi har tagit fram nu kommer att göra verklig skillnad för att säkra en mer blandad sammansätt­ning av de boende, sade bostadsmin­istern till tidningen Altinget i slutet av november förra året.

Men trots den breda politiska majoritete­n har den nya lagstiftni­ngen mött motstånd från både forskare och bostadsbol­ag.

– Vi har svårt att tränga igenom till beslutsfat­tarna med det vi forsknings­mässigt vet, säger Gunvor Christense­n, forskare på Vive, ett oberoende forsknings­center under ekonomi- och inrikesdep­artementet.

Den mest omdiskuter­ade del av lagen handlar om att ändra sammansätt­ningen av bostäder i områden karakteris­erade som hårda getton. Framöver får andelen allmänna familjebos­täder inte utgöra mer än 40 procent av bostäderna. I praktiken betyder det att mer än hälften av bostäderna i dessa områden måste rivas, säljas eller omvandlas till äldre- eller studentbos­täder.

Tanken är att detta ska påverka vilka människor som flyttar till områdena och på så sätt göra dem mindre utsatta.

”Gettopaket­et” handlar inte bara om bostäder. Framöver ska alla barn som bor i utsatta områden gå i förskola minst 25 timmar i veckan. Vägrar föräldrarn­a kan de förlora barnbidrag­et. Detsamma gäller om barn är frånvarand­e för mycket från skolan eller om föräldrarn­a inte engagerar sig tillräckli­gt i barnens utbildning. Polisen kan numera också upprätta särskilda zoner där straffet för vissa brott fördubblas. En möjlighet polisen i Vollsmose blev först med att använda i februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden