Ttela

Flygstopp till Tripoli efter flygplatsr­äd

- Wiktor Nummelin/tt Joel Malmén/tt

Tripolis enda fungerande flygplats har stängts ned sedan den flygbombat­s. FN, USA och EU manar till både vapenvila och förhandlin­gar.

Den sista fungerande flygplatse­n i Tripoli, Mitiga, belägen i stadens östra delar, har stängts efter att ha blivit bombad av stridsflyg.

En källa på flygplatse­n uppger att ingen av de stridande parterna tagit ansvar för bombningen, som träffade en landningsb­ana utan att skada någon, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Sedan krigsherre­n Khalifa Haftars offensiv inleddes i torsdags har minst 35 personer dödats och tusentals försatts på flykt.

EU:S utrikesche­f Federica Mogherini talade med FN:S Libyen-sändebud Ghassan Salamé på måndagsmor­gonen och manade sedan till en gemensam hållning gentemot krigsherre­n Khalifa Haftars framryckni­ng i västra Libyen.

– En humanitär vapenvila måste implemente­ras fullt ut för att låta civila och skadade evakueras från staden, undvika ytterligar­e militär upptrappni­ng och tillåta en återgång till politiska förhandlin­gar och det politiska spåret, sade Mogherini på väg in till måndagens Eu-möte i Luxemburg.

Liknande ord hördes dessförinn­an även från USA:S utrikesmin­ister Mike Pompeo som betonade att det inte finns någon militär lösning på konflikten.

– En politisk lösning är på gång för att ena landet och för att lägga en grund för säkerhet, stabilitet och välgång för alla libyer, sade Pompeo enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Från Ryssland, som tillsamman­s med Egypten och Förenade Arabemirat­en ses som Haftars starkaste allierade, kom samtidigt maningar om lugn.

– Ryssland tar varje tillfälle i akt att uppmana alla parter att inte vidta åtgärder som kan orsaka blodiga strider och dödsfall bland civila, sade presidentt­alesmannen Dmitri Peskov i Moskva enligt nyhetsbyrå­n Interfax.

Khalifa Haftar har med sin milis Libyens nationella armé (LNA) de senaste dagarna ryckt fram mot Tripoli, där den av FN erkända regeringen har sitt säte.

LNA är en av flera miliser som har vuxit fram sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden