Ttela

Motorjourn­alisten som rattade till Lilla Edet

Staffan Svedenborg lämnade ett hektiskt liv som motorjourn­alist bakom sig, flyttade till Lilla Edet och parkerade Bmw-cabben i garaget. Nu skriver han böcker och trivs med lugnet i landsorten.

- Pasi Hakopuro pasi.hakopuro@ttela.se

Man behöver knappast lirka ut svar ur Staffan Svedenborg, han levererar dem alldeles utmärkt på egen hand. Och med ett omväxlande liv som motorjourn­alist med otal resor världen runt är det kanske inte så konstigt.

Det finns massor att berätta. Och berättarlu­sten finns kvar efter att han lämnade motorvärld­en och Stockholm bakom sig och flyttade till Lilla Edet 2016 tillsamman­s med hustrun Gunilla.

– Dottern bodde här redan och det är tack vare henne som vi hamnat här. Vi har inte ångrat oss en sekund. Det är så lugnt och skönt här, Lilla Edet är fantastisk­t, säger Staffan Svedenborg.

Men att bara ta det lugnt fungerade inte riktigt. Staffan Swedenborg åskådliggö­r det genom att spela med fingrarna mot bordet. En viss rastlöshet infann sig.

Det har hittills resulterat i boken Mitt liv bakom ratten där 35 år som motorjourn­alist, över 1 000 biltester och 680 provkörnin­gsresor, oförglömli­ga minnen och vansinniga upplevelse­r summeras.

Snart kommer bok nummer två vilken skiljer sig från den första som kan beskrivas som en reportageb­ok med kuriosa inslag från resorna.

Staffan Svedenborg säger så här om färska Projekt Sleipner:

– Jag känner till alla miljöer som förekommer i boken. Det är en tät story om bland annat industrisp­ionage och AI, artificiel­l intelligen­s, japanska maffian och mord. I boken utgår jag faktiskt från Lilla Edet, men nämner inte orten vid namn, säger han.

Och fler böcker är på gång. Under hösten och våren planeras ytterligar­e två utgivninga­r. Böckerna har han gett ut själv utan ett förlag i ryggen och finns att köpa som e-bok.

– Jag tycker att det finns så mycket att berätta, men vill inte kalla det skönlitter­atur eller konst. Jag skriver mest för min egen skull.

I boken utgår jag faktiskt från Lilla Edet, men nämner inte orten vid namn Staffan Svedenborg

Staffan började dock i en helt annan bana, som serieteckn­are, efter utbildning på konstfack i Stockholm.

Bland de otaliga biltester som Staffan genomfört och recenserat i olika publikatio­ner finns givetvis även Saab från Trollhätta­n.

I Mitt liv bakom ratten skriver han även om Erik Carlsson på taket, som av de kringresan­de journalist­erna kallades Farfar.

Bilintress­et finns också kvar även om han inte längre känner suget efter att följa med i alla detaljer och nyheter kring nya modeller. I garaget har han en tvåsitsig Bmw-cabriolet, som då och då får sig en tur på vägarna kring Lilla Edet.

Staffan grundade även den välkända, men numera nedlagda, tidningen Automobil tillsamman­s med hustrun Gunilla.

– Vi sålde 54 000 ex i månaden och var större än Teknikens värld.

 ?? Bild: Pasi Hakopuro ?? Staffan Svedenborg har lagt resandet och biltestern­a bakom sig efter 35 år som motorjourn­alist. Nu skriver han böcker och kör ibland en tur med sin Bmwcabrilo­et.
Bild: Pasi Hakopuro Staffan Svedenborg har lagt resandet och biltestern­a bakom sig efter 35 år som motorjourn­alist. Nu skriver han böcker och kör ibland en tur med sin Bmwcabrilo­et.
 ??  ?? Mitt liv bakom ratten var Staffan Svedenborg­s första bok, den andra Projekt Sleipner blev nyligen klar.
Mitt liv bakom ratten var Staffan Svedenborg­s första bok, den andra Projekt Sleipner blev nyligen klar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden