Ttela

Platta för kreatörer och flanörer

Perfekt som läsplatta. Lätt att hålla, lätt att ta med. Ipad mini har blivit snabbare men är fortfarand­e liten och behändig.

- Bild: Eva Wieselgren Eva Wieselgren @wieselgren på twitter

Läsplatta Ipad mini Från 4 995 kronor (64 GB wifi) ****

När första Ipad mini kom hösten 2012 blev jag förälskad direkt. Ett digitalt block att skriva och rita på. Ett digitalt fotoalbum. En bok, nej ett helt bibliotek, som alltid fanns i väskan. Storleken på Ipad mini är som en pocketbok, fast tunnare. Vikten är också som en bok, cirka 300 gram.

Mobilerna var mindre då. I minsta laget för att anteckna för hand eller rita och måla.

Ipad mini var en pryl jag absolut behövde.

Året efter kom Ipad air, tunn och lätt. Mer att välja på för den som ville ha en platta att bära med sig.

Det har inte kommit någon ny Ipad mini sedan 2015. Nu är femte generation­en här. Den har mer arbetsminn­e och kraftfulla­re processor. Den har stöd för Apples penna.

Jag har testat i en vecka, och det är som att återförena­s med en kär gammal vän. Ipad mini följer med i väskan vart jag än går. (Till skillnad från hemmets stora Ipad som nästan alltid får stanna hemma.) Det mesta går att göra med mobilen. Men en del saker går bättre på plattan. Som att läsa böcker och tidningar och att anteckna och rita. Redigera foton och videoklipp är också enklare.

Ipad mini följer med i väskan vart jag än går.

Den som vill leka med förstärkt verklighet kan ha glädje av en pryl som har lite större skärm än telefonen men samtidigt är lätt att hålla upp.

Kameran filmar i HD och tar stillbilde­r med 8 megapixel.

Apples penna är ett tillbehör som inte ingår. Den kostar drygt en tusenlapp. Pennan fungerar mycket bra med plattan, är du konstnärli­gt lagd är den värd sitt pris. Den kommunicer­ar med bluetooth och gör att linjerna blir tjockare när du trycker hårdare med pennan. Ska du bara anteckna lite ibland funkar det med billigare skärmpenno­r också.

Den dyrare och större Ipad pro har en senare version av Apple pencil som sitter fast med magnet på plattan och laddas trådlöst. Det saknar jag när jag nu testar Ipad mini.

Ipad går att köpa med plats för sim-kort och e-sim. Men bara för datatrafik. Det går att prata över internet, men inte ringa och ta emot vanliga telefonsam­tal eller skicka och få sms. Den här lilla plattan kan alltså inte ersätta mobilen.

 ??  ?? Jag sitter på ett fik och läser ett kåseri. Ipad mini ger mig nya digitala vanor. Hade jag bara haft mobilen hade jag garanterat hängt på sociala medier istället. Den lite större skärmen uppmuntrar till läsning och skapande. Kanske ritar jag av min bordsgrann­e. Kanske skriver jag en dikt.
Jag sitter på ett fik och läser ett kåseri. Ipad mini ger mig nya digitala vanor. Hade jag bara haft mobilen hade jag garanterat hängt på sociala medier istället. Den lite större skärmen uppmuntrar till läsning och skapande. Kanske ritar jag av min bordsgrann­e. Kanske skriver jag en dikt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden