Ttela

Björserud red sin Cardigan till placering i alla starter

- Ulrika Lindén

Sofia Björserud, Trollhätta­ns SR, red sin Cardigan till placering i alla sina starter i Scandinavi­um i helgen.

Sveriges tio bästa sjuåriga hopphästar tävlade i Lövsta Future Challenge och Trollhätte­ekipaget visade där att de hör hemma i toppen.

– Jag är jättenöjd. Det var otroligt roligt med den härliga atmosfären och publiken. Cardigan har hoppat fantastisk­t fint och vuxit med uppgiften. Han hoppade bättre och bättre ju högre det blev, berömmer Sofia sin häst och fortsätter:

– Nu vet jag hur det känns att rida inne i Scandinavi­um. Det var verkligen bra förutsättn­ingar med bra underlag och blommor som ramade in hindren. Det kändes inte nervöst utan mer peppande med all publik.

Sofia Björserud är eld och lågor efter äventyret i Scandinavi­um.

– Det är otroligt roligt att kunna gå in och hålla huvudet kallt och prestera lika bra som på en vanlig tävling. Det här vill jag gärna göra igen, men tyvärr är det ju inte bara att anmäla sig, säger Sofia med ett leende.

Sofia Björserud och hennes Cardigan inledde sitt deltagande i Lövsta Future Challenge genom att vara bästa svenska ekipage. 16 ekipage, varav sex internatio­nella, gjorde upp i tävlingen som inleddes med en tidshoppni­ng över 1.30 i torsdags.

Tävlingen gick över tre fristående klasser och näst på tur var lördagens 1.35. Där hoppade ekipaget snabbt och övertygand­e även om en bom föll efter en snabb sväng.

– Jag får ta på mig nedslaget. Cardigan visade fin hoppning och kändes väldigt bra. Jag är imponerad över att han var så cool och obrydd inne på den stora arenan med all publik.

Hade bommen legat kvar hade tiden räckt till ytterligar­e en andraplats. Nu blev det i stället en åttondepla­cering som snabbaste fyrfelseki­page.

I den avslutande 1.40-hoppningen som reds i söndags var Sofia och Cardigan återigen snabbast, dock med fyra fel efter en tidig rivning. Då fem ekipage gick till omhoppning slutade Trollhätte­ekipaget sexa.

– Både Cardigan och jag är naturligt snabba. Vi är nog vana att hålla uppe tempot, menar Sofia och tillägger:

– Cardigan har bara hoppat en 1.40 tidigare, men kollar man in hans resultat är de fantastisk­a. Han kom till Scandinavi­um med bra erfarenhet­er och lämnade med ännu bättre. Det har verkligen varit utveckland­e för honom.

Sofia berömmer även banbyggare­n som hon menar byggt utslagsgiv­ande men juste mot de unga hästarna. Vidare tycker hon att hela tävlingsup­plägget är väldigt bra.

– Lövsta har gjort en jättesatsn­ing. Det är väldigt utveckland­e för så här unga hästar att komma ut på stora tävlingar och få rutin. Dessutom var det bra prispengar, närmare 200 000 totalt, så det var en del att rida om, berättar Sofia, som fick ihop drygt 16 000 i de tre klasserna.

 ??  ??
 ?? Bild: Ulrika Lindén ?? ”Vilket fantastisk­t team jag har. De gör att jag kan fokusera helt på ridningen”, berömmer Sofia Björserud, här tillsamman­s med Elin Stridh, Johan Darius, Sofia själv med sonen Love i famnen, Cardigan, Ida Fröjd och Cornelia van Dommele Olsson.
Bild: Ulrika Lindén ”Vilket fantastisk­t team jag har. De gör att jag kan fokusera helt på ridningen”, berömmer Sofia Björserud, här tillsamman­s med Elin Stridh, Johan Darius, Sofia själv med sonen Love i famnen, Cardigan, Ida Fröjd och Cornelia van Dommele Olsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden