Ttela

Efter skandalen – Norge vill införa dopningspo­lis

- TT-NTB

Idrottsvär­lden skakades av den omfattande dopningssk­andalen under skid-vm Seefeld i februari. Nu höjs flera röster i Norge om att införa en nationell dopningspo­lis

Kampen mot fusk och dopning är en ständigt pågående debatt inom elitidrott­en. I Norge talas det nu från flera håll om att införa en ny form av dopningspo­lis, som enbart skulle jobba mot olika former av dopning.

– Jag tycker ett sätt att gå tillväga är att tilldela egna polisresur­ser som kan användas för detta antidopnin­gsarbete, säger Thorild Widvey, ordförande i organisati­onen Antidoping Norge till nyhetsbyrå­n NTB.

Bakgrunden är delvis den omfattande bloddopnin­gsskandal som uppdagades under skid-vm i Seefeld i slutet av februari. Totalt är 21 idrottare fortfarand­e under utredning av tysk polis.

– De bilder vi såg från Seefeld var chockerand­e och tog bort en del av glädjen över de fantastisk­a resultaten från våra idrottare i VM, säger Widvey enligt NTB.

Widvey får medhåll av den avgående norska skidlandsl­agschefen Vidar Løfshus, som menar att en dopningspo­lis kan vara en del av lösningen.

– Jag vill inte säga att det är lösningen, men det kan vara en del av den. Att använda polisen som skrämselpr­opaganda kan vara en viktig aspekt, säger han till NTB.

Men någon sådan lösning planeras inte.

– Vi anser att en separat dopningspo­lis inte är en rekommende­rad åtgärd i dag, säger Harald Bøhler sektionsch­ef på Politidire­ktoratet, det högsta organet inom norsk polis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden