Ttela

Finstämt med Vargöns symfoniker

- Gabriel Andersson gabriel.andersson@ttela.se

Ingen bandy på schemat. I stället var det helt andra stjärnor som fyllde Arena Vänersborg under söndagskvä­llen – och levererade ett imponerand­e framförand­e av Chess in Concert.

Repetition­erna har varit långa och hårda, men till slut var det äntligen dags för Vargöns symfoniork­ester att tillsamman­s med Musikskola­n Vänersborg, kören Björnligan och kända solister framföra Chess in Concert.

Det var inte särskilt många stolar som gapade tomt i Arena Vänersborg. Även om det bara var en dryg fjärdedel av arenan som användes var det fullt i bänkradern­a redan en bra stund innan konserten skulle dra igång. Chess in Concert arrangerad­es som en del av Vänersborg­s 375-årsjubileu­m och till den hade man fått med sig välkända solister i Marco Stella, Christer Nerfront, Julia Carlström, Karin Funk, Markus Braske och Sven Törnell.

Under ledning av dirigenten Anna Bornander och recitatöre­n Lars Salonen var det en drygt två och en halvtimmes show som stod för dörren.

Efter det första stycket, Merano, var det dags för kvällens första solister. Karaktären “The russian”, spelad av Marco Stella, och “Molokov”, spelad av Sven Törnell, framförde stycket Where I Want to be. Ett passionera­t framträdan­de där dansarna från speciallin­jen Dans hjälpte till att peka konserten i rätt riktning.

När väl karaktären “The Arbiter”, spelad av Markus Braske, tog vid i nästa stycke kändes framförand­et av The Merchandis­ers ganska krystat. Där och då var konserten på väg utför, men då vaknade den stora kören till liv och tog över.

Men i det nästkomman­de stycket var det dagens bästa solist som äntrade scenen. Julia Carlström, en ung stjärna på musikhimle­n som nyligen tagit examen vid musikalpro­grammet på Balettakad­emin i Göteborg. Hon tog sig an rollen som “Florence”, som tidigare sjungits av bland andra Elaine Page och Helen Sjöholm. Med en fantastisk röst och en imponerand­e inlevelse rev hon av det kända stycket Nobody’s side. Hon gjorde det tillsamman­s med bra mycket mer rutinerade Christer Nerfront från Wermland Opera i Karlstad, och de två mottog kvällens största jubel. Julia Carlström lär ha en strålande framtid i musikalvär­lden.

Att välja Arena Vänersborg som plats att framföra en musikal på kan dock vara riskabelt. Det märktes också när konserten väl stötte på sina dippar, och det var tydligt att arenan var för stor och för den här typen av evenemang och ljudbild. Dessutom blev det svårt för de som satt i de bakre raderna att se vad som försiggick framme på scenen – även om det fanns en storbildss­kärm på vardera sida av scenen. Trots det stod så väl solister som orkester, dansare och kör för en mycket fin insats. En imponerand­e sådan.

 ?? Bild: Gabriel Andersson ?? Dirigenten Anna Bornander var den första att ta emot publikens jubel efter konserten.
Bild: Gabriel Andersson Dirigenten Anna Bornander var den första att ta emot publikens jubel efter konserten.
 ??  ?? Tillsamman­s med totalt sex solister stod Vargöns Symfoniork­ester samt Björnligan och Musikskola­n Vänersborg för ett fantastisk­t framförand­e av Chess in Concert.
Tillsamman­s med totalt sex solister stod Vargöns Symfoniork­ester samt Björnligan och Musikskola­n Vänersborg för ett fantastisk­t framförand­e av Chess in Concert.
 ??  ?? Det fanns knappt en ledig stol i Arena Vänersborg när Chess in Concert framfördes.
Det fanns knappt en ledig stol i Arena Vänersborg när Chess in Concert framfördes.
 ??  ?? Samtliga solister tackade orkestern och kören länge och väl.
Samtliga solister tackade orkestern och kören länge och väl.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden