Ttela

Stubø avgår som vd för Dramaten – oro för teaterns framtid

- Sara Haldert/tt

Eirik Stubø lämnar sin post som chef för Dramaten. ”Jag har under de senaste dagarna förstått att jag inte har tillräckli­gt stort förtroende hos tillräckli­gt många i personalen”, säger han i ett pressmedde­lande.

Efter ett extrainsat­t krismöte med personalen på Dramaten på måndagen står det klart att Eirik Stubø lämnar sitt jobb som vd och teaterchef. Samtidigt har styrelsen utsett nuvarande vice vd Maria Groop Russel till ny vd med omedelbar verkan.

Enligt pressmedde­landet anser styrelsen att teatern behöver en omstart på de områden som rör arbetsmilj­ö, något man tror bäst sker med en ny vd.

”De senaste veckornas massiva uppmärksam­het kring Dramaten och arbetsmilj­öfrågor har påverkat många och varit påfrestand­e för hela verksamhet­en. Och jag har under de senaste dagarna förstått att jag inte har tillräckli­gt stort förtroende hos tillräckli­gt många i personalen”, säger Stubø i pressmedde­landet.

Maria Groop Russel tänker driva arbetet kring arbetsmilj­ö mer systematis­kt än tidigare, och på en presskonfe­rens säger hon att det även finns en stor oro för konstens plats på Dramaten med tanke på den senaste tidens turbulens.

– Det finns en oro och sorg på Dramaten i dag när det gäller konstens plats, en oro som verkligen är befogad. Det är enormt viktigt att vi tar det vidare, det kommer vi behöva prata om, säger hon.

Arbetet med att rekrytera en ny teaterchef/konstnärli­g ledare inleds omedelbart.

Bakgrunden är den kris som har drabbat Dramaten efter att Svt-dokumentär­en ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” visades i slutet av mars.

Den skildrade Nilssons liv som artist, men också den tid under mitten av 1990-talet då hon misshandla­des av en man hon hade en relation med. Reaktioner­na kom omedelbart och i sociala medier blev hashtaggen #brinnförjo­sefin en av de mest diskuterad­e.

Mannen som misshandla­de Nilsson arbetade på Dramaten och dömdes för misshandel och olaga hot till villkorlig dom av hovrätten. Efter dokumentär­en ställde Dramaten in de sista föreställn­ingarna av uppsättnin­gen som mannen nu under våren medverkat i, och Stubø har i möte med teaterns anställda bekräftat att mannen inte är aktuell för fler uppdrag.

Även Teaterförb­undet och flera skådespela­re har uttalat kritik mot Dramatens ledning, som de inte anser har gjort tillräckli­gt för att följa handlingsp­lanen där man stipulerar nolltolera­ns mot trakasseri­er och våld.

Nyligen skrev Dramatens styrelse ett internt brev till de anställda där man säger att styrelsen borde ha ”agerat mer kraftfullt” när det gäller de missförhål­landen som uppdagats på nationalsc­enen.

Simon Northon, ordförande i Teaterförb­undet, beskriver beslutet som ”dramatiskt” och konstatera­r att det blir en smärtsam process för Dramaten som börjar nu när institutio­nen blivit av med sin konstnärli­ga ledare. Däremot tycker han att styrelsen har fattat rätt beslut utifrån omständigh­eterna.

– Jag sitter inte med samma informatio­n som styrelsen, men utifrån mitt perspektiv och utifrån det jag tagit del av verkar de ha gjort den enda möjliga bedömninge­n även om det är svårt att säga ”hurra”. Det finns ingen riktig vinnare i en sådan här fråga, men nu kan Dramatens förändring­sarbete få ny fart, säger han.

 ?? Bild: Stina Stjernkvis­t/tt/arkiv ?? Eirik Stubø lämnar sin tjänst som vd för Dramaten.
Bild: Stina Stjernkvis­t/tt/arkiv Eirik Stubø lämnar sin tjänst som vd för Dramaten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden