Ttela

Wiman: Förtroende­t för Stubø var förbrukat

- Daniel Martinsson/tt

DN:S kulturchef Björn Wiman säger att beskedet om Eirik Stubøs avgång från Dramaten är mycket tråkigt. Han anser att Stubø varit konstnärli­gt framgångsr­ik i sitt arbete – men att det är tydligt att förtroende­t för honom är förbrukat.

– Han har verkligen lyckats med uppdraget att fylla salongerna och producera högklassig teater. För svenskt teaterliv är det tråkigt. Men han har enligt vad som framkommit på sistone också hanterat en rad ärenden på ett sätt som inte är förenligt med det ansvar det innebär att leda Sveriges nationalsc­en, säger Wiman och syftar bland annat på turbulense­n kring den medarbetar­e som dömts för misshandel av Josefin Nilsson.

Efter Svt-dokumentär­en ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” ställde Dramaten in de sista föreställn­ingarna av uppsättnin­gen som mannen medverkat i under våren.

– Ett 30-tal medarbetar­e har lämnat Dramaten under Stubøs tid som vd, och situatione­n blev ohållbar, säger Björn Wiman.

Men ansvaret ligger inte bara på vd, utan även Dramatens styrelse, anser Wiman. Han beskriver det som att styrelsen inte lyckats kompensera Stubøs ”administra­tiva tillkortak­ommanden” på ett bra sätt.

– Han var nog en lysande konstnärli­g ledare, men en mindre lyckad vd. Det ansvaret faller på styrelsen, säger Wiman och säger att Dramaten haft problem under många år.

Svd:s kulturchef Lisa Irenius säger att beskedet knappast var oväntat.

– Det här är resultatet av många års frågor kring arbetsmilj­ön på Dramaten, men sedan metoo och skådespela­ruppropet tystnadtag­ning har det börjat komma fram mer. Problem som sträcker sig lång tid tillbaka har hamnat i Eirik Stubøs knä, säger hon.

Samtidigt är det svårt att säga i vilken utsträckni­ng Eirik Stubø varit en del av problemet, säger Irenius, och liksom Björn Wiman vill hon lyfta fram att Dramaten varit framgångsr­ikt under Stubøs ledarskap:

– Man har haft många starka uppsättnin­gar och bra publiktill­strömning. Det har varit en vital och levande scen. Det är svårt att veta om det är det yttre trycket eller de interna problemen som lett fram till det här. Men det är helt rätt att göra en omstart i arbetsmilj­öfrågor, säger Irenius.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden