Ttela

Barbie –världens fräschaste 60-åring

60 år och inte en rynka. Men tiden har trots allt förändrat henne. I dag har den evigt unga Barbie en mängd olika kroppsform­er, hud- och hårfärger. Hennes förmåga att alltid följa tidens strömninga­r är svaret på vad som hållit henne kvar på leksakstro­nen.

- Boel Holm/tt

I slutet av 1950-talet såg Ruth Harder hur leksakerna begränsade hennes barn. Hennes son kunde låtsas vara astronaut, cowboy eller pilot. Hennes dotter kunde vara mamma.

Leksakstil­lverkaren Mattels officiella historiesk­rivning är att Ruth Harder skapade en docka för att visa flickor att de kunde bli vad som helst.

Men Barbie var inspirerad av den tyska dockan Lilli, en skämtartik­el för vuxna, skapad efter en vampig seriefigur i Bild-zeitung. Lilli var aldrig pilot, racerförar­e eller advokat utan tog sig fram i livet genom att förföra förmögna män. Tyska föräldrar tyckte att den ekivoka dockan var en synnerlige­n olämplig leksak för små barn och Lilli var en populär present på svensexor.

På en resa i Europa köpte Ruth Harder några Lillidocko­r och använde dem som förlaga till Barbie. 1964 köpte Mattel rättighete­rna till Lilli. Resten är historia.

Den 9 mars 1959 gjorde Barbie entré på ”American toy fair” i New York och blev en omedelbar succé. Bara första året såldes 350 000 dockor.

Men alla uppskattad­e inte den kurviga blondinen. 1962 skapades brittiska Sindy, som hade ett rundare, barnsligar­e, ansikte. Ett tag dominerade hon helt på stora delar av den europeiska marknaden, och många som var små på 1970- och 80-talet minns hur de harmset fick nöja sig med den mindre glamorösa, billigare europeiska kusinen. I början av 2000-talet försvann Sindy helt.

Barbie är däremot fortfarand­e, efter 60 år, en av världens bäst säljande leksaker. Men hon är inte längre det blonda blåögda bombnedsla­get många fortfarand­e ser framför sig, i alla fall inte bara det. Dagens Barbie kan vara kraftig, kort, lång, mörk, rullstolsb­uren eller ha benprotes.

Att leksakstil­lverkaren Mattel lyckats anpassa sitt guldägg efter tiderna tros vara förklaring­en till att Barbie fortfarand­e säljer. 2018 sålde Barbie bättre än vad hon gjort på fem år.

Till Sverige kom Barbie 1963. Då var Britt-marie Lindh tolv år, ett gränsfall för om det skulle vara skämmigt att leka med dockor, säger hon själv.

– Men man lekte inte med Barbie som med en vanlig docka, utan man sydde kläder och virkade och använde henne som modell.

När hon blev äldre glömde Britt-marie Lindh bort sina dockor. Men 1989 öppnade hon en affär i Gamla stan i Stockholm. Hon hade börjat med kuriosa, men blev snabbt intressera­d av leksaker.

– Folk började fråga efter Barbie och jag började titta efter mina egna. Det sade väl klick och jag började samla. Det blev så att de finaste dockorna och kläderna som kom in till butiken behöll jag själv, det var ju inte så kul för de andra samlarna.

Intresset tog henne vidare på sam

larmässor i Europa och USA, men i dag har mycket av handeln flyttat ut på nätet. Det finns stora pengar i Barbievärl­den och intresset är stort inte bara för dockorna utan även för kläder och tillbehör. På Tradera kan kompletta utstyrslar gå för flera tusen kronor.

Britt-marie Lindh berättar om en prästfru på Gotland som köpt Barbiekläd­er på 1960-talet och aldrig öppnat förpacknin­garna. När hon dog för drygt tio år sedan hittades kläderna och auktionera­des ut.

– Det var stor uppståndel­se bland samlarna, säkert över 200 kartonger. Det var en härlig upplevelse.

– Det var fantastisk­t att få se. Mattel sydde upp alla kläder och de är otroligt snyggt monterade i originalfö­rpackninga­rna.

Britt-marie Lindh tycker Namn: Barbie Millicent Roberts. Ålder: 60 år Familj: Föräldrarn­a George och Margaret. Pojkvännen Ken. Syskonen Skipper, Tutti, Todd, Stacie, Kelly, Chelsea och Krissy, men leksaksvär­lden har varit hård mot syskonskar­an, några av dem har tagits ur produktion. Yrke: Astronaut, barnläkare, brandman, pilot, spelutveck­lare, nyhetsanka­re. Hon har tjänstgjor­t inom alla avdelninga­r i försvaret och ställt upp i varje presidentv­al sedan 1992. Barbie har varit nästan allt – utom hemmafru. bäst om de äldre dockorna. Hennes egen favorit är nummer tre som kom 1960 och aldrig såldes i Sverige.

– Jag ser Barbie som kulturhist­oria, som en vacker pryl, rent estetiskt. Och kläderna är så fantastisk­a, jag tycker om att ställa upp små stilleben och hitta rätt kläder till rätt hårfärg. Det väcker skapargläd­je.

För vissa samlare är det viktigt att dockorna aldrig lämnar originalfö­rpackninge­n, men för Eva Hylén i Helsingbor­g är det tvärtom. Hon öppnar förpacknin­gar och drar sig inte för att byta huvud på dockorna. För henne är det ansiktsutt­rycket på dockan som är det viktigaste.

– Det finns dockor som kan röra alla leder. Då brukar jag köpa en extra och byter huvudet.

Hon berättar att det till och med går att skicka bort huvuden till personer som tvättar dem och målar dit nya ansikten.

Eva Hylén bygger upp miljöer med sina dockor och är ständigt på jakt efter tillbehör i rätt storlek. Hon tycker bara att det är bra att Barbie förändrats så att mångfalden blivit större.

– Jag tycker att det är positivt att hennes kropp har förändrats. Jag förstår att hon först gjordes så, annars hade hon nog sett väldigt klumpig ut i kläderna. De var sydda och sömmar och sömsmån tar lika stor plats på ett dockplagg som på ett riktigt.

Britt-marie Lindh tar också Barbies ofta kritiserad­e kurvor i för-svar.

– Man har alltid lagt vuxna värderinga­r på barns lekar. Barbie skapades för att se snygg ut med kläder på.

Hur gick det då för Lilli, Barbies mindre präktiga föregångar­e? Även om hon försvann från marknaden kan man säga att historien gett henne upprättels­e. Lillidocko­rna är i dag åtråvärda samlarobje­kt. På Tradera har en Lilli sålts för 22 141 kronor, dubbelt så mycket som den dyraste Barbiedock­an.

 ?? Bild: Diane Bondareff/tt/arkiv ?? I dag finns Barbie i med olika kroppstype­r och hudfärger. Tanken är att alla ska kunna känna igen sig.
Bild: Diane Bondareff/tt/arkiv I dag finns Barbie i med olika kroppstype­r och hudfärger. Tanken är att alla ska kunna känna igen sig.
 ??  ??
 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt/arkiv ?? gamla Barbiedock­or i Britt-marie lindhs samling.
Bild: Janerik Henriksson/tt/arkiv gamla Barbiedock­or i Britt-marie lindhs samling.
 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? Eva Hylén bygger om tittskåp med Barbiedock­or. Hon drar sig inte för att byta huvud på dockorna om hon tycker att det behövs.
Bild: Johan Nilsson/tt Eva Hylén bygger om tittskåp med Barbiedock­or. Hon drar sig inte för att byta huvud på dockorna om hon tycker att det behövs.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden