Ttela

Fakta: Så gör du

-

Psykologen Frida Hylander om hur klimatånge­sten kan få oss att agera? 1. Håll koll på effekten. När vi agerar i klimatkris­en behöver vi påminna oss om att det är bråttom, vilket innebär att vi behöver agera smart och satsa på det som har stor effekt och det som leder till politiska beslut.

2. Hitta din motivation. Svara allvarligt på frågan ”varför är klimatfråg­an viktig för mig?” Det kan handla om dina barns och barnbarns framtid eller att du älskar den svenska naturen.

3. Organisera dig. Sök upp organisati­oner som redan jobbar för klimatet, starta ett upprop för att påverka politikern­a eller gå samman med dina kollegor för att påverka din arbetsplat­s.

4. Var snäll mot dig själv. Det här är en kris som är flera gånger större än vad enskilda individer kan lösa, men där vi alla har ett ansvar att agera. Ska vi orka bära det ansvaret behöver vi ta hand om oss själva längs vägen.

5. Ge utrymme för fler än en tanke på samma gång. Det är okej att njuta av det soliga vädret och samtidigt oroa sig för klimatförä­ndringarna. På samma sätt är det möjligt att jobba med klimatfråg­an på flera olika plan, från globala aktioner till att hjälpa bina i din trädgård.

6. Det är aldrig för sent för handling. Det handlar inte om att lyckas eller att inte lyckas, utan om att stävja utsläppen så mycket vi kan – samtidigt som vi rustar oss för en annorlunda värld. Att ge efter för tanken att loppet redan är kört och att vi lika gärna kan lägga ner kampen är också en form av psykologis­kt undvikande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden