Ttela

Spelet Klimatkoll vill visa hur våra vardagsvan­or påverkar

- Lena Ekstrand livsstil@gp.se

Ny telefon – 50 kilo. Äta som en vanlig svensk ett år – 2 000 kilo. Nytt kök – 2 400 kilo. Med spelet Klimatkoll hoppas David Andersson och Jonas Karlén starta samtal om hur våra vardagsvan­or påverkar klimatet.

För tio år sedan flyttade David Andersson in i Jonas Karléns lägenhet i Guldheden.

– Ganska snart började David ha synpunkter på hur jag levde mitt liv. Jag var fotbollstr­änare för Öis på den tiden och käkade lite för mycket kebab, glömde släcka lampor och duschade en halvtimme varje morgon. Varje gång jag gjorde något energidåli­gt poppade han upp som gubben i lådan och ropade ”Energi!”

– Haha. Ja, jag var en urskillnin­gslös energijäga­re då, säger David.

– Fast någonstans där väcktes mitt klimatsamv­ete, fortsätter Jonas.

David är disputerad från Chalmers och forskar nu på Psykologis­ka institutio­nen vid Göteborgs universite­t om hållbar konsumtion och hur civilsamhä­llet kan involveras i klimatomst­ällningen.

Jonas slutade som fotbollstr­änare och tog en magister i pedagogik vid Göteborgs universite­t.

– På introdukti­onen till en kurs om spel och simulering­ar som redskap för lärande fick vi brainstorm­a utifrån spelet Timeline, en föregångar­e till När då då. Det var då jag fick idén till kortspelet Klimatkoll. Direkt efter lektionen ringde jag David och berättade, säger Jonas Karlén.

– Det var en fredag och tisdagen därefter skulle jag hålla lunchsemin­arium på Chalmers och hade inte riktigt hittat ett ämne. Under helgen gjorde vi en första version av spelet och på tisdagen var succén ett faktum, berättar David.

Förra året lanserades det färdiga spelet med 54 frågekort inom kategorier­na Livsmedel, Resor och transport, Boende och Övrigt. Spelarna ska placera ut korten på en linje utifrån hur många kilo koldioxid de tror att varje aktivitet ger upphov till.

– Siffrorna är inte exakta men väldigt väl underbyggd­a. Vi hoppas att de ska väcka diskussion som i sin tur leder till reflektion och kunskap, säger Jonas.

– Korten pekar ju inte ut någon som miljöbov utan ger bara fakta om utsläppen. Jag hörde om en äldre herre som fått spelet i julklapp av sin sonson och sedan hade hela familjen spelat. Det är så vi hoppas att det kan användas, säger David.

Stefan Wirsenius, klimatfors­kare på Chalmers, har tagit fram sifferunde­rlaget och Erik Sterner har bidragit till att driva utveckling­en av den pedagogisk­a verksamhet­en. På hemsidan finns mycket informatio­n om hur exemplen är framräknad­e samt en lärarhandl­edning.

Korten pekar ju inte ut någon som miljöbov utan ger bara fakta om utsläppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden