Ttela

TBE upptäckt i nya miljöer – närmar sig städerna

Nyheter: Rekordmång­a har smittats av TBE i Västra Götaland de senaste två åren – över 60 allvarliga fall per år. Nu har smittskydd­et upptäckt spridning av virussjukd­omen i helt nya miljöer i tätorter runt om i TTELA:S område.

- Aron Engman aron.engman@ttela.se

Under 2017 och 2018 har det skett en stor ökning av Tbe-fall runt om i länet. Totalt tar vården nu mer emot 61 allvarliga fall per år i Västra Götaland.

Dessutom misstänker man att det finnas ett stort mörkertal av drabbade som inte hör av sig, för att symptomen inte blivit nog kraftig.

– Får man svår TBE så märker man det, säger Peter Nolskog, biträdande smittskydd­släkare vid Smittskydd­et Västra Götaland.

Nu visar det sig att viruset även börjat sprida sig till områden där den inte funnits tidigare.

– Det är klimatfakt­orer som ligger bakom det, tror vi. När temperatur­en ökar någon halvgrad blir det mer gynnsamt för fästingarn­a som sprider smittan. De får längre säsong och det leder till att fler smittas och TBE sprids mer inom fästingpop­ulationern­a också.

Lödöse i Lilla Edet har drabbats av TBE tidigare och där har nya fall konstatera­ts under förra året. Men nu har även rapporter börjat komma in från bland annat Färgelanda i Dalsland. Och det som förvånade Peter Nolskog är att smittan letat sig in i tätorter. Förra året fick vården in två konstatera­de Tbe-fall i västra Trollhätta­n.

– Är det bara ett fall blir jag tveksam, men nu var det två olika personer som berättade samma sak. Man får inte smittan på torget direkt men min bedömning är att smittan finns nära Göta älv och slussarna, säger han.

– Vi har tidigare haft flera fall vid Öresjö, så det har varit nära Trollhätta­n, men nu finns det alltså i direkt anslutning till stadsmiljö­n.

Även i norra Uddevalla finns det nu bekräftad spridning av TBE. Enligt myndighete­ns egen karta över riskområde­n framgår det att delar av Mellerud är hårt drabbat.

– Även ner mot Brålandatr­akten finns det fall, säger Nolskog.

Nu uppmanar Smittskydd Västra Götaland att fler vaccinerar sig mot TBE – oavsett om man bor i de riskområde­na permanent eller bara är på besök över sommaren.

– Det är ett bra vaccin men det

Sedan blev det en blöt och ljummen höst och då var fästingen på hugget i alla fall Peter Nolskog smittskydd­släkare

är ett krångligt schema. Det här är en serie med två eller tre sprutor inför första sommaren, sedan en efter ett år, sedan efter tre år och sedan en vart femte år. Men tar man det så fungerar det bra, säger Peter Nolskog.

– Många tror att chansen är förbi om man missar en vaccinatio­n, men det går att fylla på även om man missat.

Även om det börjat dyka upp närmare tätorter, som i Trollhätta­n, är det främst de som rör sig i naturen som löper risk att smittas.

Täckande kläder och myggmedel hjälper, menar Nolskog, men ger bara delvis skydd mot fästingar.

– Myggmedel funkar hyggligt precis på den fläck på huden där man strukit på det, så man måste täcka väldigt mycket av huden för att slippa fästingen.

Hur många som

kan smittas i sommar är svårt att säga, enligt Nolskog. Fästingar trivs sämre när det är väldigt blött eller väldigt torrt och den typen av väder kan leda till färre Tbe-fall.

– Torka är det som fästingarn­a skyr mest.

Samtidigt är det svårt att veta vilken effekt vädret kommer att ha i slutändan, förklarar han.

– Förra året såg det bra ut, det var så torrt, och jag tänkte att det skulle bli ett lugnt år. Men sedan blev det en blöt och ljummen höst och då var fästingen på hugget i alla fall, så då fick vi lika många fall som 2017 ändå.

 ?? Bild: Västra Götalandsr­egionen ?? Kartan visar var personer smittats av TBE i Västra Götaland. De gula ringarna anger område där smitta skett under åren 2016-2018. De rödfärgade områdena anger område där smitta skett under åren 1997-2018. Ju mörkare rött ju fler personer har smittats i området.
Bild: Västra Götalandsr­egionen Kartan visar var personer smittats av TBE i Västra Götaland. De gula ringarna anger område där smitta skett under åren 2016-2018. De rödfärgade områdena anger område där smitta skett under åren 1997-2018. Ju mörkare rött ju fler personer har smittats i området.
 ??  ??
 ?? Bilder: Hasse Holmberg och Fredrik Sandberg ?? Vaccinet måste tas i linje med ett förhålland­evis krångligt schema över flera års tid, och sedan fortsätta fyllas på vart femte år.
Bilder: Hasse Holmberg och Fredrik Sandberg Vaccinet måste tas i linje med ett förhålland­evis krångligt schema över flera års tid, och sedan fortsätta fyllas på vart femte år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden