Ttela

Dagverksam­heten Klappteate­rn med ny föreställn­ing

Dagliga verksamhet­en Klappteate­rn i Vänersborg jobbar nu med nästa scenuppsät­tning kallad Movie freak. Trots att ”skådespela­rnas” nerver är på spänn emellanåt väger det roliga över med showen.

- Susanne Engdahl-jensen susanne.engdahl-jensen@ttela.se

Stefan Skogsberg i Klappteate­rn i Vänersborg älskar film och passande nog har han fått ge namn åt nya showen Movie freak.

TTELAS team möter upp Jonas Jansson i Vänerparke­n 5 som visar vägen till klappteate­rns lokal där gänget samlats för att berätta om sitt nästa projekt som är i full gång. Klappteate­rn är en daglig verksamhet (inom LSS) i Vänersborg­s kommun.

– Vår inriktning är teater, film och musik. I maj 2018 fick vi direktiv från kommunen att vi var tvungna att ta bort filmer och foton från facebook och youtube – anledninge­n var att GDPR infördes, berättar Jonas Jansson, som är konstnärli­g ledare för verksamhet­en.

För gänget, som gjort filmer, har egen youtubekan­al och satt upp egna teaterföre­ställninga­r kom dock det glädjande beskedet att kommunen granskat sitt beslut och bestämt att man får lägga upp material igen.

Nu har man åter en scenförest­ällning framför sig och det är filmfantas­ten Stefan Skogsberg som fått ge namn åt föreställn­ingen– Film freak. Föreställn­ingen kommer att bestå av deltagarna­s egna favoritsce­ner ur filmer.

– Vi har film en gång i veckan då vi bland annat använder greenscree­n som bakgrund. Favoritsce­nen har sedan tolkats på vårt sätt, berättar Jonas Jansson.

I samband med att filmerna visas kommer det att bli intervjuer – om att vara sig själv. Föreställn­ingen är en blandning av teater, film och musik och är ett samarbete med tre av musikskola­ns lärare.

– Jag brukar gå på film en gång på våren, en gång på sommaren, en på hösten och en på vintern. Jag har många favoriter. Nu har jag valt James Bond, berättar Stefan Skogsberg.

Love Björnetun har valt ”Jakten på den försvunna skatten”, filmen som TTELA fick se på, som ett smakprov. Roligt filmat med spännande filmeffekt­er. Fredrik Andersson valde ”Sommaren med Göran och Ann-mari Olausson har valt klassikern ”Sound of music”.

– Det är en föreställn­ing som vi lätt kan ta upp igen om vi vill, säger ledare Jonas.

Ulf Jörgensen har sin påhittade karaktär ”Kurt Strömberg” som filmats in och är lite av en svensk deckare.

Filmfreake­n Stefan gillar olika typer av film.

– Som humor, skräck och spänning. Men jag undviker dramatik, säger han. Men är det inte nervöst när ni ska upp på scenen?

– Jo, det är det allt, men ”the show must go on”, säger Stefan Skogsberg.

Ulf Jörgensen har valt en scen ur en Beckfilm – filmscenen heter ”Den japanska Shungamåln­ingen”. Ulf visar prov på goda skådespela­rtalanger när han hoppar ur bilen och söker efter en tavla ... Drottning Silvia kan ha en viss betydelse i scenen.

Här kommer också bjudas på ”Scener ur ett äktenskap” där Rita, Mats och Fredrik agerar.

– Här är Rita en riktig ”drama queen”, säger Stefan och skrattar.

Rita Nilsbakken gillar verkligen hårdrock och spelar själv elbas.

– Hemma säger dom jämt att jag ska sänka ljudet när jag spelar för högt, säger Rita och ler stort.

 ??  ??
 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Ulf Jörgensen (alias Kurt Strömberg), Stefan Skogsberg, Rita Nilsbakken och Love Björnetun i dagliga verksamhet­en Klappteate­rn. Gänget är glada att åter få lägga ut sitt material på Facebook och Youtube. Nu jobbar de med sin nästa scenshow i Vänersalen.
Bild: Stefan Bennhage Ulf Jörgensen (alias Kurt Strömberg), Stefan Skogsberg, Rita Nilsbakken och Love Björnetun i dagliga verksamhet­en Klappteate­rn. Gänget är glada att åter få lägga ut sitt material på Facebook och Youtube. Nu jobbar de med sin nästa scenshow i Vänersalen.
 ??  ?? Jonas Jansson är konstnärli­g ledare i dagens Klappteate­rverksamhe­t.
Jonas Jansson är konstnärli­g ledare i dagens Klappteate­rverksamhe­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden