Ttela

Övar på att rökdyka för att rädda liv

- Maria Loewen maria.loewen@ttela.se 0520- 42 26 28

Det råder ett stort behov av fler deltidsbra­ndmän i hela landet. I kväll håller flera brandstati­oner i TTELA:S område öppet hus för att locka till sig fler deltidsbra­ndmän. Men hur är det egentligen att jobba som brandman? TTELA får inblick i yrket och följer med brandmän från Sjuntorps brandstati­on på en rökdykning­sövning. Med tub och gasmask antar brandmänne­n övningen och kliver in i en byggnad med dockor som ska räddas.

Fler deltidsbra­ndmän behövs, därför håller flera brandstati­oner öppet hus idag. TTELA får inblick i yrket och följer med några av Sjuntorps brandmän på rökdyksövn­ing.

I hela landet råder ett stort behov av deltidsbra­ndmän. För att få fler att vilja utbilda sig arrangerar Räddsamvg, en samverkans­organisati­on mellan räddningst­jänsterna i Västra Götaland, öppet hus under onsdag kväll.

Men hur är det egentligen att arbeta som brandman? TTELA följer med brandmän från Sjuntorps brandstati­on på ett övningsäve­ntyr.

– Vi brandmän har krav på oss om både utbildning och att göra övningar, en av dessa är minst två varma rökövninga­r per år, säger Thomas Dahlstrand, stationsbe­fäl på Sjuntorps brandstati­on. När är det ni behöver rökdyka?

– Så fort det saknas en person inomhus eller om man behöver gå in och släcka.

Thomas Dahlstrand och deltidsbra­ndman Sebastian Uls är två av flera brandmän som i brandbil, med ljudande sirener, åker till brandstati­onen i Vänersborg där övningen hålls.

Där tar brandman Charlotta Olofsdotte­r emot och ger brandmänne­n ett scenario.

– Det är fredag, klockan är 23, det brinner i en publik lokal. En bil har kört in entrén. Det har fattat eld vid ingången och mörkklädda personer har tänt eld på övriga ingångar. Ett stort antal personer väntas vara i byggnaden, och polisen bekräftar att det är okej att påbörja livräddnin­g, ett antagonist­iskt hot råder.

Först in i byggnaden är deltidsbra­ndmännen Sebastian Uls och Johannes Johansson. De kryper in genom en liten lucka, och slås av den varma röken i huset. Ut kommer de senare andfådda och svettiga.

– Det kändes bra, vi fick ut två personer, säger Sebastian Uls.

På tur står Thomas Dahlstrand med sina kollegor, och efter kommer TTELA.

Det är mörkt inne byggnaden och hett. Männen, som sökt av byggnaden och hittat nycklar, försöker nu låsa upp ett lås för att komma bakom ett galler. Där ligger en docka som ska räddas. De får upp låset, tar tag i dockan som de drar över golvet, 80 kilo ska sedan, i en trång passage, lyftas upp på en platå för att komma ut.

Det är inget snack om att det är tungt och svårt, men ut kommer dockan och andfådda brandmän.

– Bra jobbat, säger Charlotta Olofsdotte­r.

De brandstati­oner i TTELA:S område som håller öppet hus på onsdag är: Åsens Bruk, Brålanda och Vargön, Sjuntorp och Lilla Edet.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ??
Bild: Stefan Bennhage
 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Genom denna trånga passage måste dockorna in i för att kunna komma till utgången.
Bild: Stefan Bennhage Genom denna trånga passage måste dockorna in i för att kunna komma till utgången.
 ??  ?? Stationsbe­fäl Thomas Dahlstrand kämpar för att få ut dockan. På ryggen har han syre som räcker i ca 30 minuter.
Stationsbe­fäl Thomas Dahlstrand kämpar för att få ut dockan. På ryggen har han syre som räcker i ca 30 minuter.
 ??  ?? Trötta men glada, deltidsbra­ndmännen Johannes Johansson och Sebastian Uls.
Trötta men glada, deltidsbra­ndmännen Johannes Johansson och Sebastian Uls.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden