Ttela

Kommunen kan tvingas göra upp med IFK

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se 0521-57 59 15

IFK Vänersborg avfärdar kommunens förslag till lösning på frågan om föreningen­s skulder. Och det finns en möjlighet att tvinga kommunen att skriva av delar av fordringar­na.

Vänersborg­s kommuns förslag kring IFK Vänersborg­s skulder verkar inte vara aktuellt. Men det finns sätt att tvinga de motsträvig­a politikern­a till en uppgörelse.

Trots att måndagen var sista dagen för IFK Vänersborg­s fordringsä­gare att svara på ackordförs­laget hade alla ännu inte sagt sitt på tisdagens förmiddag.

Enligt IFK:S advokat, Thomas Berner, hade några blivit försenade. När den delen är klar fortsätter arbetet.

– Jag har ett möte med IFK:S styrelse på torsdag, säger han.

Föreningen­s skuld till oprioriter­ade fordringsä­gare är 3,8 miljoner kronor. Man har ansökt om ett underhands­ackord för att få 75 procent av skulderna avskrivna och på så sätt undvika konkurs. Ett underhands­ackord är frivilligt och alla fordringsä­gare måste godkänna förslaget.

Men alla är inte med. På måndagen beslutade kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott, oenigt, att kommunen ska säga nej till ackordförs­laget.

I stället förslog en majoritet i arbetsutsk­ottet ett så kallat moratoriea­ckord för kommunens del. Det innebära en avbetalnin­g under fem år på de 400 000 kronor IFK

Tomas Berner IFK Vänersborg­s advokat

är skyldiga. Kommunstyr­elsens 1:e vice ordförande Gunnar Lidell (M) menar att ett upplägg med olika former av ackord går att genomföra. Är en sådan lösning möjlig?

– Nej. Alla ska ha lika förutsättn­ingar. Vi har erbjudit det här ackordet och det är det som gäller i vårt fall, säger Thomas Berner.

Men det finns en möjlighet att tvinga kommunen att gå med på en avskrivnin­g. Om 75 procent av fordringsä­garna, som tillsamman­s har 75 procent av fordringar­na, är överens kan IFK få ett offentligt ackord. Tingsrätte­n tar ett sådant beslut i samband med en rekonstruk­tion.

– Då kan vi tvångsmäss­igt få med alla, säger Thomas Berner.

Samtidigt har han inte helt gett upp hoppet om att få politikern­a att ändra sig.

– Vi kanske inte är klara med kommunen än, men jag kan inte säga något om det nu.

Bengt Jonasson, advokat på advokatfir­man Hammar, konstatera­r att alla fordringsä­gare måste få samma erbjudande i utgångsläg­et.

Sedan funderar han liten stund på frågan om kommunens förslag, alltså en kombinatio­n av moratorieo­ch underhands­ackord, skulle vara möjligt.

– Det skulle nog kunna fungera, säger han.

Men han pekar på att kommunen tar en risk eftersom det är svårt att veta hur länge en gäldenär, i det här fallet IFK, kan betala för sig.

– Rent krasst får var och en värdera föreningen­s betalnings­förmåga, säger Bengt Jonasson.

Vi kanske inte är klara med kommunen än

 ?? Bild: Sebastian Lamotte ?? IFK Vänersborg är på knä, men söker en väg ut ur den ekonomiska knipa klubben sitter i.
Bild: Sebastian Lamotte IFK Vänersborg är på knä, men söker en väg ut ur den ekonomiska knipa klubben sitter i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden