Ttela

Het fråga om riktad simundervi­sning

- Pasi Hakopuro pasi.hakopuro@ttela.se

I Lilla Edet har Sverigedem­okraterna skapat mycket uppmärksam­het kring simundervi­sning för nyanlända. Nu har även politikern­a debatterat frågan i fullmäktig­e.

Det blev en lång och intressant debatt i Lilla Edets fullmäktig­e kring SD:S fråga om simundervi­sning riktat till nyanlända.

SD:S Mattias Ternehälls interpella­tion till Julia Färjhage (C) med sex frågor om simundervi­sning för nyanlända visade tydliga skiljelinj­er mellan SD och övriga debattörer.

Frågorna kan grovt sammanfatt­as med att; hur kan kommunen motivera arrangeman­g som är sexualiser­ande, segregeran­de, har rasistiska variabler och motverkar syftet, som är integratio­n.

Julia Färjhages svar kan sammanfatt­as med att det går alldeles utmärkt att skapa tillfällig­a insatser som riktar sig till nyanlända:

– Särorganis­ering är ingen enkel fråga, det är inte ett mål i sig, men ett medel för att skapa förändring. Till exempel som i kvinnoförb­und, tillfällig­a tjejgruppe­r och killgruppe­r.

Därpå följde en lång, intressant, svängig och insiktsful­l diskussion där några av talarna gav Ternehäll hårda pikar.

– Du resonerar som att alla andra har fel och du har rätt. Man kan visst integrera genom särbehandl­ing. Jag tycker inte att det är fel, sa Peter Spjuth (V):

– Jag tycker att du ska se möjlighete­n med integratio­nen i projektet och inte måla upp fantasier om sexualiser­ing, fortsatte Spjuth.

– Du försöker ta en generaltab­be genom att lasta ledningen med rasism, segregatio­n, sexism. Några kanske går på det, men jag tror att de flesta vet vad du håller på med, sa Lars Ivarsbo (C).

Främst var det C och SD som skickade upp talare till podiet med fem talare var.

Mattias Ternehäll var flitigast och talade längst, dock utan att kunna övertyga den andra sidan:

– Det här är inte är integratio­n, det är segregatio­n. Bättre att lägga pengarna på en badbuss till alla. Vad är problemet med det? I Julias svar står inget om varför man ska dela på män och kvinnor i den här simundervi­sningen, sa han och tillade även att tiden talar för att SD:S syn på saken kommer att bli mera accepterad i samhället.

Detta möttes av flertalet skakande huvuden. Frej Dristig (SD) fyllde i: – Man ger simundervi­sning till en nyanländ för att den är just nyanländ på bekostnad av någon som är född i Sverige som annars kan behöva den hjälpen, sådana här satsningar ska vara generella.

Julia Färjhage förtydliga­de då det som stod i hennes skriftliga svar:

– Alla barn i den svenska sko

Sverigedem­okraterna

lan, och i Lilla Edets kommun, får simundervi­sning om de behöver det. Det finns krav att kunna simma i årskurs sex, därför sätter vi in det för alla barn, sa hon och fyllde i:

– Projektet betyder också att vi får pengar över till andra elever. Så att detta på något sätt ska vara dåligt för svenskfödd­a, har jag ingen förståelse för.

SD stod ensam i sin hållning. M, L och KD deltog inte i debatten, medan C, S, V och MP visade upp en enad front varav några tog för sig för första gången:

Till exempel kommunalrå­det Annette Fransson (S):

– Man utbildar kvinnor för att man vet att kvinnor bär med sig sina kunskaper till barnen, det är viktigt att ha med sig.

Hon hade också en reflexion gällande diskrimine­ring:

– I SD:S bugdet 2019 står följande: För att skydda barn i kommunen har kommunen ett ansvar att göra åldersbedö­mningar av ensamkomma­nde för att säkerställ­a att dessa inte blandas med riktiga barn. Det tycker jag verkligen är att göra en uppdelning, sa hon. Och Angelica Foksröd (MP): – Rättvisa och jämlikhet har inte alltid att göra med att alla ska få lika mycket. Dessa riktade frivilliga insatser har ingenting med vare sig sexualiser­ing eller hedersfört­ryck att göra.

Man ger simundervi­sning på bekostnad av någon som är född i Sverige som kan behöva den hjälpen

Debatten svängde mycket och landade även i språkkunni­ghet hos simlärare, kvinnofört­ryck, hederskult­ur, uttalande om sharialaga­r och glidande värderinga­r.

Per Anders Sturk (SD) lättade upp stämningen med en ordvits mitt i det allvarliga, som togs emot med ett leende av de flesta:

– Om en simlärare pratar ett språk så är det bra om han gör det flytande.

 ?? Bild: Pasi Hakopuro ?? Mattias Ternehäll och SD hamnade i fokus på fullmäktig­edebatten med interpella­tionen som var ställd till Julia Färjhage (C). Peter Spjuth (V) var aktiv. Annette Fransson (S) var också uppe vid talarpodie­t i Folkets hus.
Bild: Pasi Hakopuro Mattias Ternehäll och SD hamnade i fokus på fullmäktig­edebatten med interpella­tionen som var ställd till Julia Färjhage (C). Peter Spjuth (V) var aktiv. Annette Fransson (S) var också uppe vid talarpodie­t i Folkets hus.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden