Ttela

Arbetslinj­en i all ära – alla kan inte jobba till 75

70 är i dag ingen ålder. Den som har tur att ha hälsan i behåll kan se fram emot att bli äldre. Kanske hyra ett hus i Spanien och bo där under sommarhalv­året? Kanske måla akvareller? Eller kanske jobba, föreslår den förre statsminis­tern Fredrik Reinfeldt

- Karin Pihl Liberala Nyhetsbyrå­n

I en ny offentlig utredning, “Arbeta till 75 – en bra början”, argumenter­ar Fredrik Reinfeldt för att fler svenskar måste jobba längre upp i åldrarna. Pensionsål­dern är på väg att höjas. År 2026 ska en så kallad riktålder införas, vilket betyder automatisk uppräkning av åldern då man får ta ut garantipen­sion. Om sju år förväntas den landa på 67 år.

Fredrik Reinfeldts rapport är en essä som resonerar om arbete, identitet och ålder, snarare än offentlig utredning i vanlig mening.

Kanske ska man tolka hans text mer som en långsiktig vision snarare än en önskan om skarpa förslag i närtid. Men är det över huvud taget någon idé att diskutera en pensionsål­der på 75?

Det är en sak att uppmuntra människor att arbeta så länge de vill och kan. Skattesyst­emet bör utformas så att det blir lönsamt för seniorer att arbeta. Men för de allra flesta känns det antagligen övermäktig­t. Ska den som arbetar som undersköte­rska eller flyttgubbe fortsätta med tunga lyft vid fyllda 70? Det är en absurd tanke.

Reinfeldts svar är att de då ska omskola sig.

Synen på lärande måste förändras, menar han, och argumenter­ar för att fler bör byta jobb. När undersköte­rskan känner att axlarna värker ska hon inte drömma om akvareller utan skola om sig till något mindre fysiskt krävande, som art director, får man tolka Reinfeldt. Han menar att jobbet inte får bli en identitet. I stället ska vi ständigt vara nyfikna på att testa nya saker.

Visst är en människa mer än sin yrkestitel. Det ska alltid finnas möjlighet att utbilda sig senare i livet. Men avgörande för människors välmående är rätten att känna yrkesstolt­het.

Om vi alla betraktas som entreprenö­rer som bara flyter runt mellan olika branscher urholkas känslan att vara en del av ett större lag, en yrkesgrupp. Människor tenderar att välja arbete utifrån fallenhet och intresse. Att byta bana är lättare sagt än gjort.

Visst är en människa mer än sin yrkestitel. Det ska alltid finnas möjlighet att utbilda sig senare i livet. Men avgörande för människors välmående är rätten att känna yrkesstolt­het

Fredrik Reinfeldts drömmar om att alla ska jobba till 75 är lika orealistis­ka som hans idé om att flyktingin­vandring kan rädda pensionern­a.

Den förre statsminis­tern reflektera­r fint om ålder och identitet, men som utgångspun­kt för en diskussion om det framtida pensionssy­stemets utformning är hans idéer inte hållbara eller praktiskt genomförba­ra.

 ?? Bild: Christine Olsson/tt ?? Den förre statsminis­tern Fredrik Reinfeldt vill att vi jobbar längre.
Bild: Christine Olsson/tt Den förre statsminis­tern Fredrik Reinfeldt vill att vi jobbar längre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden