Ttela

Max Eskilsson: Sänk cykeltrösk­eln nu

-

Cykelgarag­en var ett välkommet tillskott. Tydligt är däremot att Vänersborg­s taxelösnin­g var och är mer lättmotive­rad än motsvarigh­eten i Trollhätta­n. Sedan en tid tillbaka har både Vänersborg och Trollhätta­n börjat erbjuda särskild möjlighet till cykelparke­ring. Vid respektive resecentru­m finns numera en låst, någorlunda sluten minibyggna­d och det återfinns även en vid Öxnereds station.

Likheterna mellan kommunerna är många. Principen för att hyra en plats ligger nära varandra och garagen öppnade i ungefär samma veva. Som TTELA berättade på nyhetsplat­s förra veckan skiljer sig däremot intresset åt. Med besked. I Vänersborg var, vid tillfället för kartläggni­ngen, nästintill alla platser – förutom ett fåtal av de totalt 30 – redan abonnerade. I Trollhätta­n är situatione­n den omvända. Med en av naturliga skäl större kapacitet – det finns plats för 118 – hade enbart en handfull mängd personer skaffat plats. (TTELA 4/4). Den mest påfallande skillnaden mellan kommunerna­s upplägg ligger i taxesystem­et. I Vänersborg kostar en plats 50 kronor i månaden för användaren och det ska även gå att låsa in vissa tillhörigh­eter separat. För Trollhätta­ns del är det något krångligar­e. Valet står mellan kvartalsvi­s betalning eller hel årsavgift. Därtill kostar tillgång till skåp extra.

Trollhätta­n borde inspireras av sin nära granne och införa en mer lättöversk­ådlig betalnings­lösning. För att verkligen locka till sig cyklister, och även potentiell­a sådana, är det rimligt att ha ett användarti­llvänt system som inte framstår som för komplicera­t. Att man förväntas binda upp sig över längre tid kan avskräcka.

Med tanke på utbredning­en av cykelstöld­er och -sabotage är det inte alls omotiverat om en kommun här uttalat subvention­erar

Synsättet borde inte heller vara att det rör sig om en tjänst bland andra, som just strikt ska löna sig ekonomiskt. Redan inför öppnandet antydde Peter Andersson (S), före detta ordförande i dåvarande byggnads- och trafiknämn­den i Trollhätta­n, att den hållningen gällde. ”Vi vill att taxorna ska täcka driftskost­naderna. Om det visar sig att de inte gör det kan taxorna behöva justeras i framtiden” (TTELA 3/9-18).

Förmodlige­n går Trollhätta­ns stad redan i tankar på att nu tvärtom sänka taxor. För att få in något tillbaka över huvud taget. Och med tanke på utbredning­en av cykelstöld­er och -sabotage är det inte alls omotiverat om en kommun här uttalat subvention­erar. Att hitta en attraktiv lösning när det gäller det praktiska är inte enbart viktigt ur miljösynpu­nkt. Vi kan rentav också se det som en trygghetsf­råga.

 ?? max eskilsson Politisk redaktör ??
max eskilsson Politisk redaktör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden