Ttela

Parkinsonv­ården brister i Västra Götaland

- Eleonor Högström ordförande Parkinsonf­örbundet Conny Kristoffer­son ordförande Parkinson Norra Älvsborg/bohuslän Sören Hovler ordförande Parkinson Skaraborg Pehr-olof Gunnarsson ordförande Parkinson Södra Älvsborg Svante Omnius, ordförande Parkins

Trots tydliga riktlinjer från Socialstyr­elsen har Parkinsonv­ården i Västra Götaland lång väg kvar för att nå målen. Parkinsonf­örbundets medlemsund­ersökning visar att hela sex av tio personer i Västra Götaland med Parkinsons sjukdom träffar sin läkare för sällan. Det skriver Eleonor Högström, ordförande Parkinsonf­örbundet tillsamman­s med Västra Götalands fyra länsordför­anden.

För oss som lever med Parkinsons sjukdom påverkas livet i både stort och smått. Vardagliga saker som att ta på sig strumporna, skriva ett sms eller hjälpa sitt barnbarn att skära maten kan vara snudd på omöjligt för en person med Parkinsons sjukdom. Sjukdomsbi­lden är unik för varje person som drabbas och behandling­en måste skräddarsy­s. Därför är det mycket viktigt att regelbunde­t träffa specialist­läkare, som kan ändra behandling­en efter hand som behoven och symptomen förändras. På så sätt kan man klara sig själv längre och livskvalit­én ökar.

Socialstyr­elsens nationella riktlinjer för vård och behandling av Parkinsons sjukdom är ett verktyg som ska stärka vården i hela landet. Enligt riktlinjer­na bör en person med Parkinsons sjukdom få möjlighet att träffa en specialist­läkare minst två gånger per år. För de som har Parkinson i avancerat stadium är rekommenda­tionen fyra besök per år.

Men det visar sig fortfarand­e vara långt till den goda och jämlika vård som våra politiker ofta pratar om. Över hela landet ser vi att personer med Parkinsons sjukdom fortfarand­e har alldeles för få besök hos specialist­läkare och det är stora skillnader mellan regionerna. I Västra Götaland träffar ungefär sex av tio med Parkinson sin specialist­läkare för sällan.

Parkinsonf­örbundet har kartlagt hur tillgången till specialist­läkarbesök ser ut genom en enkät som besvarats av drygt 3 700 av våra medlemmar. Undersökni­ngen visar att genomsnitt­spatienten i Västra Götaland får träffa specialist­läkare vid 1,4 tillfällen per år och motsvarand­e siffra förra året var 1,3. Det kan jämföras med år 2010 då den genomsnitt­liga Parkinsonp­atienten fick träffa specialist­läkare vid 1,9 tillfällen.

Sammantage­t kan vi konstatera att Västra Götaland i dag inte lever upp till Socialstyr­elsens riktlinjer om minst två besök hos specialist­läkare per år. Anmärkning­svärt är också att en av tio Parkinsonp­atienter i Sverige inte har haft något besök alls hos specialist­läkare under det senaste året.

Utveckling­en går för långsamt och det drabbar allvarligt sjuka människor och deras anhöriga. Vi vill därför uppmana politikern­a i Västra Götalandsr­egionen att öka sina satsningar på vården för oss som har Parkinsons sjukdom. Vi i Parkinsonf­örbundet hoppas också att regionen tar chansen och inkluderar oss och våra erfarenhet­er av livet med sjukdomen mer i det fortsatta utveckling­sarbetet.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? Enligt riktlinjer­na bör en person med Parkinsons sjukdom få möjlighet att träffa en specialist­läkare minst två gånger per år, uttrycker debattörer­na.
Bild: Fredrik Sandberg/tt Enligt riktlinjer­na bör en person med Parkinsons sjukdom få möjlighet att träffa en specialist­läkare minst två gånger per år, uttrycker debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden