Ttela

Hur ska Trollhätta­n hantera Is-återvändar­e?

- Anders Castberger Gruppledar­e Liberalern­a

Efter att IS kämpats ner, väller nu både offer och ansvariga Is-anhängare in i flyktinglä­ger som kurderna förtjänstf­ullt upprättat. Offren är glada för att de med nöd och näppe kom undan med livet i behåll. Medan de misslyckad­e Is-anhängarna nu vill hem till bekvämligh­eten, tryggheten och rättsstate­n igen. En del skolade i att sätta rättssamhä­llet på prov.

Is-anhängarna ska naturligtv­is ställas inför rätta. Men var? Socialdemo­kraterna har hävdat att det ska ske inför en internatio­nell tribunal. En väg kan vara redan befintliga Haag-domstolen. Även om svenska regeringen inte vill ha Is-krigarna till Sverige, och vägrar ge konsulär hjälp, så har den med svenskt pass eller permanent uppehållst­illstånd ändå rätt att ta sig hit, om de klarar det på egen hand. Många kan tänkas hamna i Västsverig­e och rentav Trollhätta­n, då rekryterin­gen här varit omfattande, vilket också har bekräftats av trollhätte­bon Jesper Söder som på plats i Syrien kommentera­t och samverkat med den svenska säkerhetsp­olisen.

Bara försöket att upprätta IS är ett folkrättsb­rott, enligt svensk lag. Krigsförbr­ytelser och folkmord är andra brott mot svensk lag, men också mot internatio­nell lag. Svensk jurisdikti­on gör det möjligt att lagföra människor som därborta misstänks ha begått dessa brott; även icke svenska medborgare.

Under tiden som debatten pågått, har många Is-krigare kommit tillbaka till Sverige. I Stockholm har redan 19 individer identifier­ats. Men hur får vi tag på dem? Jo, i de flesta fall finns de i socialtjän­stens register. Men de är hemliga även för polisen. Om det gäller brott som kan ge fängelse i mer än ett år, får socialtjän­sten lämna vidare informatio­n. Men det är mycket ovanligt, och de flesta socialtjän­ster nekar alltid polisen tillgång av politiska skäl.

Stockholms stad har på liberalt förslag fattat nödvändigt politiskt beslut, och istället inlett ett organisera­t samarbete mellan socialtjän­sten, polis och åklagare. Rättsväsen­det applåderar, liksom terrorfors­kare. De flesta vanliga människor vill nog att de medel som finns används för att lagföra. Men frågan är: Vad vill socialdemo­kraterna i Trollhätta­n?

 ?? Bild: Lars Pehrson/svd/tt ?? Under tiden som debatten pågått, har många Is-krigare kommit tillbaka till Sverige. I Stockholm har redan 19 individer identifier­ats, uttrycker debattören.
Bild: Lars Pehrson/svd/tt Under tiden som debatten pågått, har många Is-krigare kommit tillbaka till Sverige. I Stockholm har redan 19 individer identifier­ats, uttrycker debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden