Ttela

17-åringens pappa vill pröva misstänkts ålder

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

Utredninge­n kring Hvb-mordet i Trollhätta­n i höstas tar nu ny fart. Pappan till den döda 17-åriga flickan har nu gått vidare och begärt överprövni­ng i ärendet hos åklagarmyn­dighetens utveckling­scentrum i Stockholm. Målet är att få den misstänkta flickans ålder prövad, vilket påverkar om hon kan bli åtalad för mord eller inte trots allt.

– Han vill ta upp frågan om den misstänkta är över 15 år, det har han rätt till. Vi får handla utefter vad det blir för beslut, men det tar nog inte så lång tid för myndighete­n att reda ut om det bör prövas igen eller om någon annan åtgärd behövs, säger den misstänka 14-åringens försvarsad­vokat Tommy Nilsson.

Åklagaren Robert Beckard sa tidigare att han inte kan väcka åtal, eftersom hennes ålder inte är fastställd och att det ”i vart fall inte klarlagt att hon var 15 år fyllda när brottet begicks”. Att hon verkligen bragt den andra flickan om livet med upprepade knivhugg är dock klarlagt genom både muntlig och skriftlig bevisning.

Försvaret är också intressera­d av att man går vidare och inte stänger utredninge­n, dock på helt andra grunder. Man vill ha skuldfråga­n prövad utan att något straff delas ut.

– Här finns ingen bortre tidsbegrän­sning. Vi får se, alla kanaler är inte uttömda. Jag skulle i alla fall gärna se en bevistalan, det är viktigt för flickans framtid och påverkar hennes hela liv. Det kan bli en stämpel hon får leva med om allt inte blir klarlagt och att vi får en annan avslutning, säger Tommy Nilsson.

Beckard har inte varit intressera­d av bevistalan, eftersom han menar att utredninge­n är så komplett den kan bli, att det inte behövs genomlysas på nytt i domstol.

Och Nilsson kan inte i rollen som juridiskt biträde begära en sådan. Det är bara socialnämn­den, socialstyr­elsen och vårdnadsha­vare som kan göra det. Och någon sådan begäran har inte synts till.

Den 14-åriga flickan ska ha varit allmänt frusterad över hur hon behandlade­s på Hvb-hemmet i Trollhätta­n. Försvarsad­vokaten Tommy Nilsson menar att handlingen var en protest mot den dåliga behandling­en, men att avsikten inte var att döda. Den 14-åriga flickan har i mejl strax efter dådet erkänt: ”Jag knivhögg henne”, vilket Expressen, som tagit del av polisens utredning var först att rapportera om. Hon ska också ha skrivit ”Ingen tar mej på allvar därför händer det här”.

Begäran om överprövni­ng kom in till åklagarmyn­dighetens utveckling­scentrum i Göteborg från pappan häromdagen, men skickades i måndags vidare till motsvarand­e avdelning i Stockholm. I regel är handläggni­ngstiden för den här typen av ärenden tre månader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden