Ttela

Ivo:s granskning om fallet Helene klar

- Monica Sahlback monica.sahlback@ttela.se 0520-42 26 07

Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo, bedömer att omsorgsnäm­nden i Trollhätta­n inte gjort några fel när det gäller hemtjänsti­nsatserna till 51-åriga Helene Wahlin.

I februari berättade TTELA om Helene Wahlin i Upphärad och hennes strid med hemtjänste­n. En konflikt som bland annat gick ut på att Wahlin – som skadats svårt i en bilkrasch – inte ansåg sig få de hjälpinsat­ser hon beviljats av kommunen efter olyckan.

Enligt vårdtagare­n krävde hundrädd personal att hon skulle låsa in sina två jyckar i angränsand­e rum för att arbetslage­t överhuvudt­aget skulle gå in i bostaden. En åtgärd som den ensamståen­de, handikappa­de 51-åringen hade svårt att genomföra på egen hand, utan att riskera att bryta sin rygg igen.

Schismen resulterad­e i en anmälan till Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo, som i sin tur beslutade att inleda ett tillsynsär­ende av den kommunala verksamhet­ens agerande.

Nu är Ivo klar med sin granskning och myndighete­ns bedömning är att omsorgsnäm­nden i Trollhätta­n ”aktivt har arbetat för att den enskildes beslut ska kunna verkställa­s och att genomföran­det av insatserna dokumenter­ats”. Däremot skriver Ivo att vårdtagare­n ofta tackat nej till beviljade insatser och ibland inte varit hemma vid överenskom­na tider. Vid ett flertal tillfällen har hjälp inte kunnat ges då hundarna inte stängts in enligt ”upprättad handlingsp­lan”.

Ivo beslutar därmed att avsluta ärendet.

I dag har Helene Wahlin hjälp av en icke hundrädd hemtjänstg­rupp från Trollhätta­ns stad. Hon uppger att numera fungerar insatserna bra och att hon känner sig trygg med den nya personalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden