Ttela

Skyddet av dricksvatt­net i älven har försämrats

- Valdemar Lönnroth Valdemar.lonnroth@gp.se

Göta älv är dricksvatt­entäkt för 700 000 personer mellan Vänersborg och Göteborg. Men lantbrukar­nas organisati­on, LRF, har fått bort restriktio­ner kring djurbete, gödsling och bekämpning­smedel närmast älven, visar en granskning av Sveriges Radios Kaliber.

Sveriges Radios program för undersökan­de journalist­ik, Kaliber, fokuserade på måndagen på konflikten mellan kommunerna­s och länsstyrel­sernas arbete med att skapa vattenskyd­dsområden och jordbruksn­äringens intresse av att inte ha för hårda restriktio­ner. Gotland och Göta älv fungerar som exempel där man i enkätsvar konstatera­r att varannan kommun i Sverige upplever intresseko­nflikter kring vattenskyd­det kopplat till dricksvatt­en.

I inslaget konstatera­r man också att nästan var tredje dricksvatt­enkälla saknar vattenskyd­dsområde i Sverige, samtidigt som EU:S vattendire­ktiv och Sveriges miljömål slår fast att vattenkäll­or ska skyddas.

I Kaliberins­laget intervjuas Bjarne Färjhage, ordförande i LRF:S kommungrup­p i Lilla Edet och tidigare C-märkt kommunstyr­elseordför­ande i samma kommun. Lantbrukar­na har fått bort restriktio­nerna kring bete och gödsling samt förbudet mot bekämpning­smedel i skyddsområ­det. Bjarne Färjhage och LRF tycker också att skyddszone­n på 100 meter är omfattande i intervjun med Kalibers reportrar:

– Vi tycker från LRF:S sida att området är alldeles för stort tilltaget. Det är troligen världens största vattenskyd­dsområde som håller på att bildas. I och med att man har tagit med alla biflöden, det är det som gör att storleken blir så stor, säger han i inslaget.

Josefin Lundberg Abrahamsso­n, avdelnings­chef för dricksvatt­enprodukti­onen i Göteborg, uttrycker sig relativt kritisk mot slopade restriktio­ner: ordförande i LRF:S kommungrup­p i Lilla Edet och tidigare C-märkt kommunstyr­elseordför­ande

– Vi hade ju gärna sett att det var lite skarpare formulerin­gar och tydligare föreskrift­er. Till exempel finns det frågor som gäller boskapshål­lning kring älvkantern­a där vi vet att det finns en påverkan på parasiter helt enkelt. Där hade man kanske önskat att vi kommit lite längre. Men som sagt, vi har kommit en bit och det är jättebra. Så får vi fortsätta arbetet så småningom, säger hon till Kaliber.

Vidare konstatera­s att ett konsultför­etag pekar på riskerna med strandbete och hantering av naturgödse­l och bekämpning­smedel.

– Riskerna med det är de mikrobiolo­giska faktorerna, det vill säga risken att man har bakterier, virus eller parasiter som då kommer i direkt kontakt med råvattentä­kten. Och om det är någonting som vi har sett en ökande tendens av så är det just den mikrobiolo­giska påverkan, säger Josefin Lundberg Abrahamsso­n till Kaliber.

Påverkan av bakterier, virus och parasiter får konsekvens­er – Göteborgs vatteninta­g vid Göta älv är stängt tillfällig­t cirka 100 gånger per år. Men den vanligaste orsaken till denna mikrobiolo­giska påverkan och störning, som Kalibergra­nskningen tar upp, är samtidigt när regn gör att avloppsren­ingsverk inte klarar flödet och tvingas släppa ut orenat vatten i älven. Men lantbruket är en faktor.

Från LRF:S sida menar man att vattenskyd­det är fullgott och även från Trollhätta­ns håll – alltså uppströms i älven – uttrycker en kommunal chef att kompromiss­en om vattenregl­eringen ändå innebär att man nu kan nå en konsensus i frågan.

Men de slopade restriktio­nerna i älven är avsteg från Naturvårds­verkets råd för vattenskyd­dsområden, slår Kaliber fast.

Vi tycker från LRF:S sida att området är alldeles för stort tilltaget

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Göta älv är dricksvatt­entäkt för 700 000 personer mellan Vänersborg och Göteborg – och här finns en tydlig intresseko­nflikt mellan lantbruk och dricksvatt­enproducen­ten, tar Kaliber upp i en granskning.
Bild: Stefan Bennhage Göta älv är dricksvatt­entäkt för 700 000 personer mellan Vänersborg och Göteborg – och här finns en tydlig intresseko­nflikt mellan lantbruk och dricksvatt­enproducen­ten, tar Kaliber upp i en granskning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden