Ttela

Trollhätta­n får nya skulpturer

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se 0520-42 26 09

Två nya skulpturer har hittat tillfällig­a hem på Spikön och inom kort ska en ”bjässe” ta plats på Innovatum-området.

Spikön och Malgön är sedan några år platserna för en skulptursa­mling med permanenta och tillfällig­a verk i sten. Grunden till Skulpturpr­omenaden lades i samband med utställnin­gen Kraften i stenen, som arrangerad­es för tio år sedan. Då köptes bland annat foten i vattnet – Touch – av Viktor Korneev in. En annan viktig hörnsten på promenaden är förstås Strömkarle­n av Carl Eldh.

Nu har två inhyrda skulpturer på Spikön fått lämna plats för två nya. Märta Anderdott, Värmland, har skapat en trio kallad Spegling och Valery Yevdokimov­s, Ryssland, skulptur heter Infinity. Båda konstnärer­na är verksamma i Konstnärer­nas kollektivv­erkstad i bohuslänsk­a Gerlesborg.

– Att byta ut skulpturer­na är ett bra sätt att få förnyelse på Spikön. Det passar bra med sten där; det är kraftfulla skulpturer som följer årstiderna fint, säger Karin Stammarnäs, områdesche­f för kultur i Trollhätta­ns stad.

I Gamle dal har Trollhätta­ns stad lagt grunden till en skulpturpa­rk, där tre permanenta verk tagit plats. Men den stora kvinnoskul­pturen Europe som låg så vackert vid dalens stora ek finns inte kvar.

– Hyresavtal­et gick ut vid årsskiftet, så nu har Europe åkt ut i Europa. Hon var väldigt omtyckt och nu känns det tomt, men ett inköp rymdes inte i vår budget, säger Karin Stammarnäs.

Kanske får skulpturpa­rken ett nytt verk till hösten.

Redan 27 april, under Blå natten, invigs en ny skulptur på Innovatum-området. Utanför Science center och restaurang­en har en tillfällig ”trätrappa” ersatts med ett finare sophus.

– På taket ska skulpturen stå, fem meter hög. Det är ett verk av konstnären Pontus Ersbacken som vi köpt in, berättar Anders Torslid, vd för Kraftstade­n Fastighete­r.

Köpet är en del av Fyrbodalmo­dellen Offentlig miljö som konstform, där de 14 kommunerna förbundit sig att satsa en procent av investerin­gsbudgetar på konstnärli­g gestaltnin­g.

I dagsläget finns inte så mycket konst på Innovatumo­mrådet, där det byggts mycket på senare år.

– Vår tanke är att det ska bli mer offentlig utsmycknin­g framöver, bland annat vid kontorshus­et 103:an som byggs just nu, säger Anders Torslid.

 ?? Bild: Yvonne Olsson ?? skulpturen apex håller på att monteras inför invigninge­n på innovatum-området.
Bild: Yvonne Olsson skulpturen apex håller på att monteras inför invigninge­n på innovatum-området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden