Ttela

Mest uppåt för bolagen i Trollhätta­n

- Yvonne Olsson

Trollhätta­ns kommunala bolag växte under 2018, i takt med staden. Resultaten gick både upp och ner.

Trollhätta­ns stad har tre större helägda bolag, ett bostadsbol­ag, ett fastighets­bolag och ett miljöbolag. Samtliga ökade sin omsättning förra året. Två bolag gjorde ett starkare resultat och för ett gick det sämre, enligt de preliminär­a årsredovis­ningarna.

Trollhätta­n Energi hade budgeterat för ett resultat på 55 miljoner kronor efter finansiell­a poster. Det blev 67 miljoner, 28 miljoner bättre än 2017.

– Vintern och våren 2018 var kalllare, vi levererade mer fjärrvärme och överförde mer el. Och så fick vi större intäkter från anslutning­ar till fjärrvärme och fiber, eftersom det byggts mycket nya fastighete­r. Driften har varit stabil, utan stora reparation­skostnader, säger vd Pia Brühl Hjort.

Bolagets elhandel ökade också, och nu är kunderna uppe i 10 000. Vatten- och avloppskun­derna blev fler, och en nedgång i vattenleve­ranser kan troligen förklaras med att invånarna var sparsamma under sommartork­an.

Också för Kraftstade­n Fastighete­r AB ökade resultat kraftigt, från 27,6 miljoner till 36,9 miljoner kronor.

– Under året invigde vi Syltehalle­n, förskolan Stämporten och lokaler åt Friskis&svettis, säger vd Anders Torslid.

Byggstart gick för förskolorn­a Lindåsen och Vällingklo­ckan, renovering för byggprogra­mmet på Måg och projekt 103 – ett stort kontorshus med restaurang och matbutik på Innovatum-området. Kraftstade­n bygger också ny grundskola, bibliotek och fritidsgår­d på Sylte.

Bostadsbol­aget Eidars resultat efter finansiell­a poster sjönk något, från 18,5 miljoner 2017 till 17,1. Soliditete­n – alltså andelen tillgängli­gt kapital som är eget – sjönk från 9,8 procent till 8,7.

Eidar är det bolag som gjorde de allra största investerin­garna, sammanlagt 630 miljoner kronor 2018. 177 nya lägenheter i kvarteret Mars blev inflyttnin­gsklara, liksom ett demensboen­de på Lextorp. Byggnation­en av 165 lägenheter i Gulsparven (gamla Viggen) blir klar i sommar.

– Räntekostn­aderna blev faktiskt lägre än vi budgeterat, medan driftskost­naderna stack iväg – delvis på grund av engångskos­tnader. Resultatet hamnade exakt på det vi budgeterat, säger vd Urban Blom.

För Trollhätta­n Energi och Kraftstade­n Fastighete­r stärktes soliditete­n, till 15,7 respektive 9,6 procent.

Under 2018 ökade kommunens borgensåta­ganden gentemot de tre bolagen från 5,5 miljarder kronor till 6,3 miljarder.

29 april ska respektive bolagsstäm­ma fastställa årsredovis­ningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden