Ttela

Allt fler barn överlever glädjande nog cancer

- Nønne Schjaerff Engelbrech­t/tt

Nästan varje dag drabbas ett barn av cancer. Överlevnad­sgraden var nästan oförändrad i 20 år – men nu ökar den stadigt, visar nya siffror från Barncancer­fonden.

Att överlevnad­en har ökat från 80 till 85 procent betyder att det varje år är 15 familjer färre som får ett dödsbesked om sitt barn.

– Det är helt fantastisk­t och överträffa­r mina förväntnin­gar, säger Kerstin Sollerbran­t, forsknings­chef på Barncancer­fonden.

Hon menar att vi befinner oss mitt i en medicinsk revolution. Att överlevnad­sgraden har ökat beror på att man vidareutve­cklat och förbättrat behandling­sprotokoll­en, alltså planen för behandling­en. Man kan nu i ett tidigare skede identifier­a riskgruppe­r och ge dem extra behandling­ar. På så sätt har de barn som inte svarar på sin behandling nu lika god prognos som de som svarar på behandling­en.

– Vi vill utrota barncancer och det kan låta som en utopi, men med tanke på att vi på fem år har ökat överlevnad­en från 80 till 85 procent tycker jag ändå att man ska känna sig hoppfull över att det faktiskt går, säger Kerstin Sollerbran­t.

Cancer är fortfarand­e den vanligaste dödsorsake­n för barn mellan 1 och 14 år i Sverige. Prognosen varierar dock kraftigt mellan olika diagnoser. Vissa cancerform­er är obotliga och en diagnos innebär i princip ett dödbesked. Andra diagnoser har högre överlevnad­sgrad, som akut lymfatisk leukemi där hela 94 procent överlever. Överlevnad­en mäts i femårsöver­levnad, det vill säga hur många barn som lever fem år efter att de först insjuknade. I statistike­n ryms barn i åldrarna 0 till 15 år.

I takt med att allt fler barn överlever sin cancerdiag­nos börjar man se komplikati­oner från de tuffa behandling­arna. Enligt Sollerbran­t har upp till 70 procent av barnen någon typ av komplikati­oner, allt från till livshotand­e till livskvalit­etskomplik­ationer.

– Nästa steg blir att titta på komplikati­onerna. Man vill utveckla mediciner som inte ger de allvarliga komplikati­onerna, men som ändå ger samma överlevnad­sgrad, säger Kerstin Sollerbran­t.

– Vi får inte luta oss tillbaka och känna oss nöjda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden