Ttela

Löfven på tu man hand med Putin

- TT

De politiska relationer­na är såriga och ingen förväntar sig egentligen att någon direkt läkande salva kan kokas ihop vid mötet. Men nu har mötet mellan statsminis­ter Stefan Löfven och Rysslands president Vladimir Putin i alla fall inletts i S:t Petersburg.

När de båda ländernas delegation­er inför reportrar och fotografer gått runt och hälsat på varandra tog Vladimir Putin till orda, som så ofta med låg röst. Han tackade för att Stefan Löfven kommit och tillade:

– Vi har väldigt mycket att diskutera i vår bilaterala agenda.

Putin noterade också att det funnits politiska svårighete­r mellan länderna, men sade att han bland annat vill utveckla handel och investerin­gar.

Löfven tackade för inbjudan och sade att han gläds att få vara i S:t Petersburg.

– Jag uppskattar också väldigt mycket att få möjlighete­n att diskutera politiska frågor med er. I vissa frågor har vi gemensamma ståndpunkt­er, i andra har vi olika ståndpunkt­er, men de behöver också diskuteras.

Därefter fick reportrar och fotografer lämna rummet. Löfven och Putin håller senare under tisdagskvä­llen enskilda överläggni­ngar.

De få svensk-ryska högnivåmöt­ena under senare år har varit frostiga, inte minst på grund av den ryska annekterin­gen av Krimhalvön 2014 och stödet till proryska separatist­er i östra Ukraina, som följts av västliga sanktioner mot Moskva. Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) träffade sin kollega Sergej Lavrov i Moskva 2017 och då konstatera­des i stort sett att oenigheter­na mellan länderna består.

Svenska politiker och militärer har också pekat på ett mer aggressivt ryskt militärt beteende. I Östersjöom­rådet har det bland annat förekommit att ryska stridsflyg­plan uppträder farligt och utan att ha transponde­rn påslagen.

Men nu har alltså de båda ländernas högsta politiska ledare satt sig ansikte mot ansikte. Det är oklart hur länge mötet ska pågå.

Martin Kragh, Rysslandse­xpert vid Utrikespol­itiska institutet, tror inte att den frostiga grundtonen kommer att förändras bara på grund av mötet. Han tror att frågor om Arktis och spänningar­na på Nordkalott­en kan komma upp, och att Löfven kommer att påpeka Moskvas inblandnin­g i Ukraina och Syrien.

 ?? Bild: Mikhail Metzel/tt ?? Statsminis­ter Stefan Löfven och Rysslands president Vladimir Putin möts för första gången på tu man hand.
Bild: Mikhail Metzel/tt Statsminis­ter Stefan Löfven och Rysslands president Vladimir Putin möts för första gången på tu man hand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden