Ttela

Intensiv jakt på brexit-lösning för Theresa May

Onsdag, torsdag, fredag – och sedan då? Nya ödesdagar väntar för Storbritan­niens brexitproc­ess med intensiva förhandlin­gar både i och utanför landet.

- Wiktor Nummelin/tt

Till både Berlin och Paris kom premiärmin­ister Theresa May för att tala brexit på tisdagen.

”Ledarna diskuterad­e Storbritan­niens anhållan om en förlängnin­g av brexitproc­essen till den 30 juni. Premiärmin­istern lade fram de steg som regeringen vidtar för att föra processen till ett slut”, meddelade det brittiska regeringsk­ansliet i ett uttalande efter Mays möte med Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel.

Enligt kansliet hann premiärmin­istern även med att prata i telefon med Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven.

Några givna framsteg har dock inte offentligg­jorts inför det extrainsat­ta Eu-toppmöte i Bryssel på onsdagen som ska avgöra britternas fortsatta öde.

Om inte övriga EU går med på att ge Storbritan­nien en förlängnin­g kan ett drastiskt utträde utan avtal vänta redan på fredag.

På tisdagskvä­llen gav det brittiska parlamente­t sitt stöd till Theresa Mays försök att förlänga utträdesda­tumet till den 30 juni, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

EU:S stats- och regeringsc­hefer vill framför allt höra hur Theresa May har tänkt sig att få ett utträdesav­tal godkänt i det brittiska parlamente­t.

Alla vill att den här fasen av brexitproc­essen ska ta slut så fort som möjligt. Simon Coveney Irlands Eu-minister

– De vill definitivt se en trovärdig plan, som övertygar om att vi kan få den här delen av brexitproc­essen avklarad före sommaren, säger Irlands Eu-minister Simon Coveney efter ett ministermö­te i Luxemburg.

– Alla vill att den här fasen av brexitproc­essen ska ta slut så fort som möjligt, fortsätter han.

EU:S chefsförha­ndlare Michel Barnier upprepar samtidigt att det enda som kan omförhandl­as

är den vidhängand­e politiska deklaratio­nen som handlar om EU:S och Storbritan­niens framtida relation.

– Jag kan säga två saker. Ett: Utträdesav­talet är inte öppet för omförhandl­ing och kommer inte att bli det. Två: Den politiska deklaratio­nen kan möjligen förbättras, om Storbritan­nien vill det, fastslår Barnier efter ministermö­tet i Luxemburg.

De diskussion­er som pågår i London mellan Konservati­va partiet och Labour för att få ihop ett avtal som kan få stöd av en majoritet i parlamente­t har ännu inte nått i mål. På tisdagskvä­llen kom beskedet att dagens samtal varit produktiva, och att nya samtal mellan partierna ska hållas på torsdag när Europeiska rådet har haft sitt möte, säger en talesperso­n för Theresa May, enligt Reuters.

Labour är framför allt ute efter en tullunion med EU. Både det och en bekräftand­e folkomröst­ning om ett utträdesav­tal anses dock vara ytterst svårsmält för May och regeringen.

Handelsmin­ister Liam Fox lär avgå omedelbart om en tullunion accepteras av May.

”Vi skulle fastna i den värsta av två världar”, skriver Fox i ett brev till Konservati­va partiets så kallade 1922-utskott, som tv-kanalen Sky publicerat.

Även om Theresa May bett om förlängnin­g bara till slutet av juni väntas Eu-toppmötet på onsdagen ägna en hel del tid åt att diskutera om det är mer lämpligt att tills vidare förlänga året ut eller till mars 2020, med tanke på att Storbritan­nien ändå gett order om att förbereda Eu-val.

I så fall väntas dock båda sidor också få möjlighet att avsluta förlängnin­gen i förtid, om ett avtal har godkänts eller om britterna inte lever upp till krav på att inte motarbeta EU:S övriga arbete under diskussion­erna.

 ?? Bild: Michael Kappeler/tt ?? Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel tog emot Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May i Berlin. Nu väntar nya ödesdagar för Storbritan­niens brexitproc­ess.
Bild: Michael Kappeler/tt Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel tog emot Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May i Berlin. Nu väntar nya ödesdagar för Storbritan­niens brexitproc­ess.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden