Ttela

Hårda villkor väntar vid förhandlin­g om brexit

- Wiktor Nummelin/tt

Rest-eu håller fortfarand­e samman i synen på Storbritan­niens kommande utträde. Onsdagens krismöte i Bryssel lär ändå bli fullt av diskussion­er om det går att förlänga processen ytterligar­e. Och hur länge. Och på vilka villkor.

När Storbritan­nien väl lämnar EU återstår 27 länder i unionen. Och de håller fortsatt ihop – liksom de gjort under i princip hela brexitproc­essen.

– Alla är eniga när vi säger att utträdesav­talet är det bästa avtalet och det enda avtalet, konstatera­r George Ciamba, Eu-minister i nuvarande ordförande­landet Rumänien efter tisdagens brexitdisk­ussion i Luxemburg.

Sveriges Eu-minister Hans Dahlgren (S) är fortsatt hoppfull om att kunna undvika att Storbritan­nien lämnar EU utan avtal redan på fredag.

– Jag tror att det finns en väldigt stark önskan om att undvika en ”hård brexit” och att man därför kommer att pröva omsorgsful­lt olika alternativ. Premiärmin­ister May har ju själv begärt en förlängnin­g till den 30 juni och det diskuteras om man (EU) kanske vill ha en längre förlängnin­g. Det finns olika alternativ på bordet, säger Dahlgren efter mötet i Luxemburg.

Viktigt för Eu-sidan är framför allt att Eu-arbetet kan fortsätta som normalt, även om Storbritan­nien är kvar i EU ytterligar­e ett tag, under tiden som landet försöker samla sig kring ett utträdesav­tal.

– Man vill ha en lösning som bevarar den europeiska unionens integritet och att beslutsfat­tandet och de institutio­ner vi har kan fungera på exakt det sätt som det är avsett, säger Dahlgren.

Inte minst är EU oroat över vad som händer om Storbritan­nien börjar trilskas – så som vissa hårdbrexit­örer gärna vill.

– Vi kommer att bli en trojansk häst inom EU, som kommer att se till att alla era försök att införa flera federala projekt spårar ur, lovar exempelvis konservati­ve brittiske parlaments­ledamoten Mark Francois i ett tal i London enligt tidningen The Guardian.

Lösningen kan bli att Storbritan­nien vid en förlängnin­g åläggs villkor om att uppföra sig väl och annars riskera att tvingas ut i förtid.

– Man får ju förutsätta att det finns en slags lojalitet med unionen så länge som de är medlemmar och det finns olika sätt att säkerställ­a det på, säger Hans Dahlgren.

Om Storbritan­nien är kvar i EU efter den 22 maj måste landet dessutom hålla val till Eu-parlamente­t, vilket man nu också inlett förberedel­ser för. Då väcks också frågan om och på vilket sätt britterna ska vara med och besluta om exempelvis nästa ordförande i Eu-kommission­en och andra framtidsfr­ågor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden